Talveilmad soodustavad kuiva silma sündroomi teket

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Silmaspetsialisti sõnul esineb kuiva silma sündroomi rohkem just talvel, kuna siis võimendavad selle nähtusid madal temperatuur, kuiv välisõhk ning kuiv ja soe siseõhk.
 

Kuiva silma sündroomi iseloomustab hägustunud nägemine, valu, sügelus või kipitus või vesitsevad silmad, mis annavad kõik märku sellest, et meie nägemiselundid püüavad võidelda liigse kuivusega, vahendab kliinik.ee Pittsburghi silmaarsti dr Michael Azari selgitust.

«Kuna silmade vesitsust võib põhjustada nii kuiva silma sündroom kui allergia, võib olla üsna raske kindlaks teha, kumma hädaga on tegemist, ja seetõttu võivad vajalikuks osutuda silmauuringud,» lisas ta.

Kuiva silma sündroom võib tekkida ükskõik mis eas, kuid enamasti ilmneb see vanemas keskeas inimestel, eriti naistel pärast menopausi. Mõnedel juhtudel võib kuiva silma sündroom olla seotud ka järgmiste teguritega:

  • Silmade võimet pisaraid toota võivad mõjutada sellised tervisehäired nagu skleroderma, reumatoidartriit ja muud süsteemsed autoimmuunhaigused.
  • Teatud ravimid, näiteks diureetikumid, antihistamiinid ja beetablokaatorid.
  • Kõrvalekalded silmalau ehituses, mis ei lase sellel korralikult sulguda.

Azar andis ka mitmeid soovitusi, kuidas kuiva silma sündroomiga toime tulla, vahendab HealthDay News.

«Kõige tavalisemate nähtude korral proovige kunstpisaraid või sooje kompresse, mis aitavad suurendada pisaraeritust. Kodus võib olla abi õhuniisutist,» lisas ta.

Enamiku inimeste jaoks on see kõigest üks tüütu tervisehäda.

«Ent väga tõsine kuiva silma sündroom võib suurendada sarvkesta nakkuste ohtu, mis võivad jäädavalt nägemist kahjustada,» lisas Azar. Kui kunstpisarad ei aita, soovitas ta kindlasti silmaarsti külastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles