Põlvamaal testitakse uut võimalust lähisuhtevägivallaga tegelemiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivallale pole õigustust.
Vägivallale pole õigustust. Foto: SCANPIX

Põlvamaal plaanitakse esimesena Eestis käivitada uus koostöömudel lähisuhtevägivalla juhtumite lahendamiseks.

Projekti «Riskis olevate perede, sealhulgas lähisuhtevägivalla all kannatavate perede väljaselgitamine ning nende probleemide lahendamine võrgustikutöö meetodil» algatajaks on siseministeerium ja rakenduslik osa viiakse läbi koostöös sotsiaalkindlustusametiga, teatas sotsiaalkindlustusamet.

«Projektiga arendatakse välja ja testitakse Eesti oludele sobivat juhtumikorralduse mudelit kõrge riskiga lähisuhtevägivalla ohvrite ja nende perede paremaks abistamaks ja korduvohvristumise vähendamiseks,» ütles riikliku ohvriabi juht Olle Selliov pressiteate vahendusel. Järgmiste piirkondadena liituvad projektiga 2017 aastal Haapsalu ning Lääne-Virumaa juhtumikorralduse võrgustikud.

Selliovi sõnul on Põlva piirkond valitud esimeseks piirkonnaks, kus juhtumite korraldamist MARAC võrgustikupõhist juhtumikorralduse mudelit testima hakatakse just hästi toimiva võrgustikutöö tõttu.

Välja töötatud juhtumikorralduslikust mudelist saab töövahend spetsialistidele, mis annab teadmisi ja oskusi, kuidas lähisuhtevägivalla ohvrit ära tunda, tema vajadusi ja probleemi tõsidust hinnata ning võrgustikku kaasates abistavaid sekkumisi kavandada. Ka täna tehakse juhtumite osas koostööd, kuid see pole süsteemne, puudu on ühtne metoodika, juhised ning teadmised efektiivseks juhtumikorralduseks.

Lähisuhtevägivalla all kannatavate perede politseisse pöördumiste arv on alates 2011. aastast tõusnud kaks korda, igal aastal lisandub üle 1000 teavituse. PPA 2014. aasta analüüs näitas, et 23 protsenti naiskannatanuga vägivalla juhtumitest olid korduvad, sama näitaja meessoost kannatanute puhul oli 14 protsenti. 2015. aastal sai politseil üle 15 000 lähisuhtevägivalla väljakutse. Ohvriabisse pöörduti lähisuhtevägivalla tõttu 3650 korral, mis moodustas 58 protsenti kõigist pöördumistest. Korduvalt ohvriks langenutega oli aasta jooksul seotud valdavalt 2-5 politsei väljakutset, samas peaaegu kahe protsendi naistega oli seotud 5 kuni 15 väljakutset. Mitme aasta statistika näitab ka seda, et kolmandik tapmistest toimuvad lähisuhtevägivalla situatsioonis.

Ühendkuningriigis väljatöötatud MARAC (Multi-Agency Risk Assessment Conference) on võrgustikupõhine juhtumikorralduse mudel, mille eesmärgiks on tuvastada kõrge riskiga lähisuhtevägivalla ohvrid ning kindlustada nende kaitse vähendades seeläbi lähisuhtevägivalda ja selle raskeid tagajärgi. MARAC hõlmab endas ohvrite riskide tuvastamist ja -hindamist, sekkumisplaani koostamist ning selle täitmist, juhtumikorralduse võrgustiku kohtumisi, jagatud infot ja vastutust ning tulemuste hindamist. MARAC mudelit rakendatakse edukalt Ühendkuningriikides ja Soomes ja seda ainult täiskasvanute lähisuhtevägivalla juhtumites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles