Beebidele näib olevat selge, kes on olukorra peremees

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isegi beebid näivad teadvat, et kellel jõud, sellel õigus, selgub värskest uurimusest, mille kohaselt eeldavad imikud, et kokkupõrkest väljub võitjana just kogukam pool.

Harvardi ülikooli ja California ülikooli Los Angelese linnaku teadlased korraldasid viis katset 144 imikuga vanuses 8–16 elukuud, et hinnata nende reaktsioone videolõikudele erineva suurusega multifilmitegelaste omavahelise läbisaamise kohta, vahendab kliinik.ee.

Uurimuse autor Lotte Thomsen märkis, et kui suurem tegelane jäi väiksemale alla, mis on ju üsna ootamatu, jäid beebid seda lõiku vaatama 12 sekundi asemel keskmiselt 20 sekundiks. Eelnevate uurimuste kohaselt vaatavad beebid midagi kauem siis, kui see neid üllatab.

Thomsoni sõnul võib sellise reaktsiooni põhjal oletada, et inimestel on kas kaasasündinud või väga varases eas välja kujunev arusaam sotsiaalsest üleolekust ja selle seosest kehalise suurusega, mis kehtib nii inimühiskonnas kui loomariigis, kirjutab HealthDay News.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles