Teadlased tegid kindlaks, kui palju suhkrut tohivad lapsed päevas süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karpov Sergei/ITAR-TASS

Me teame, et suhkruga ei tasu liialdada, sest see võib tervisele kahjulik olla, ent siiani pole olnud päris selge, kas ja kui palju tohivad näiteks lapsed päevas suhkrut tarbida. Ameerika südameliit viis läbi aga uuringu, milles selgitati see kogus välja.

Selgus, et lapsed vanuses 2-18-eluaastat ei tohiks päevas tarbida suhkrut rohkem kui kuus teelusikatäit (25 grammi). Südameliit loodab, et täpset kogust teades on vanematel lihtsam oma laste magusa tarbimist piirata ja seejärel väheneb ülekaalulisus ning muud tervisehädad, kirjutab Good Housekeeping.

Oluline on märkida, et uuringus olid vaatluse all vaid need joogid ja toidud, millesse on suhkrut lisatud ning välja jäeti toidud, mis looduslikult sisaldavad suhkrut. Good Housekeepingu toitumisekspert Jaclyn London sõnas, et see uuring peaks vanematele meelde tuletama, et väga paljudesse toitudesse lisatakse suhkrut ja taoliste toitude tarbimist tuleks oluliselt piirata. Näiteks on palju suhkrut limonaadides ja mahlades, lisaks sellele lisatakse seda ka kastmetele (nt ketšupile), jogurtitele, smuutidele ning paljudele töödeldud toitudele.

Õnneks on aga lihtne viis, kuidas suhkru tarbimist kodus vähendada. «Kutsuge lapsed kööki, eriti nüüd, kooliaasta alguses, ja tehke üheskoos süüa. See julgustab lapsi rohkem uusi asju maitsma ja nad näevad, kuidas toit valmib,» soovitas London. Pealegi ise süüa valmistades saate täpselt kontrollida, kas ja kui palju te söögi sisse suhkrut lisate. «Kui lapsed ja ka täiskasvanud söövad kõhu kasulikke asju täis, siis polegi enam ruumi töödeldud ja liialt magusate asjade jaoks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles