WHO soovitab esimesed kuus kuud last ainult rinnaga toita

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab emadel üle maailma laste optimaalse kasvu, arengu ja tervise nimel neid esimese kuue elukuu jooksul vaid rinnaga toita ning jätkata seejärel paralleelselt lisatoiduga rinnaga toitmist kuni lapse kaheaastaseks saamiseni või kauemgi.

WHO soovitusi toetavad kõige värskemad teaduslikud tõendid, mis publitseeriti 2009. aastal ning põhinesid kokku 20 eri uuringul, mis olid läbi viidud nii arenenud kui ka arengumaades.

Nende uuringute põhjal saab öelda, et lapse toitmisel ainult rinnapiimaga esimese kuue elukuu jooksul on mitmeid eeliseid võrreldes sellega, kui ainult rinnapiimaga toidetakse last 3-4 kuud ja juba siis alustatakse lisatoidu andmisega.

Nende eeliste seas on beebi seedeelundkonna infektsioonide madalam risk, vastse ema kiirem kaalukaotus sünnituse järel ning menstruatsiooni hilisem taastumine. Samal ajal pole uuringud näidanud mingeid infektsiooni- või allergiliste reaktsioonide riske.

Samuti ei avalda kuue esimese elukuu jooksul ainult rinnapiimaga toitmine negatiivset mõju lapse kasvule. Ainsa miinusena toodi välja mõnede arenguriikide imikutel täheldatud madalam rauatase.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles