Eesti vanemahüvitiste süsteem kuulub maailma parimate hulka

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Business Insider tõi välja kümme riiki, mille vanemahüvitiste süsteem võiks paljudele teistele riikidele eeskujuks olla. Kümne parima näite hulka valiti ka Eesti.

Eesti kohta kirjutatakse, et emad saavad 140 päeva pikkuse emapuhkuse, mis võib alata 30-70 päeva enne määratud sünnituskuupäeva. Isapuhkuse pikkuseks on Eestis reeglina kaks nädalat, kuid isadel on õigus end mõneks ajaks töölt vabaks võtta ka naise raseduse viimase kahe kuu jooksul. 

Meie lähinaabritest on ära märgitud näiteks Leedu, Soome ja Rootsi. Leedu süsteemi järgi saavad emad 18 nädalat, isad neli ja kahepeale kokku saavad mõlemad vanemad veel 156 nädalat vanemapuhkust. Jagatud nädalate jooksul saavad vanemad ise otsustada, kas nad soovivad 100-protsendilist vanemapalka kuni lapse 1. sünnipäevani (52 nädalat) või 70-protsendilist vanemapalka kuni lapse 2. sünnipäevani (104 nädalat). Ülejäänud nädalate eest vanemapalka ei maksta.

Soome emad saavad vanemapuhkusele jääda seitse nädalat enne sünnituseks määratud kuupäeva. Pärast seda on emadel võimalik 16 nädala vältel saada riigilt vanemapalka, mida makstakse kõigile olenemata sellest, kas sünnitanud naine on õpilane, töötu või iseenda tööandja. Isad saavad vanemapuhkust võtta kuni kaheksa nädalat. Pärast lapse 3. sünnipäeva on vanematel õigus võtta end töölt pooleldi vabaks, mis tähendab seda, et lapsevanemal on rohkem aega pere jaoks. Seda võimalust saab kasutada kuni laps läheb 2. klassi.

Rootsi värsked lapsevanemad saavad vanemapuhkust võtta 480 päevaks ja selle vältel makstakse neile 80 protsenti nende tavapärasest palgast. Rootsi süsteem on erakordne selle poolest, et isad saavad võtta 90 päeva vanemapuhkust, mis on mõeldud vaid isale ja lapsele. Eesmärgiks on see, et isa ja lapse vahel tekiks tugev side. 

Teistest Euroopa riikidest on ära märgitud Taani, Belgia, Island, Serbia, Norra ja Ungari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles