Millised toidud muudavad ainevahetuse aeglasemaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned toiduained on sellised, et need muudavad meie ainevahetuse aeglasemaks ja soodustavad kaalutõusu. Kui soovid oma keha eest paremini hoolt kanda, siis tasub teada, milliseid toite võiks vältida või pigem harva tarbida.

Prevention tõi välja mõned üsna levinud toidud, mis muudavad ainevahetuse aeglasemaks.

  • Valge jahu

Toitumisnõustaja Lisa Moskovitz on nõus, et valgest jahust valmistatud pasta ja sai maitsevad paremini kui täisteratooted, kuid sellega valge jahu «plussid» ka piirduvad. Valget jahu on niivõrd palju töödeldud, et sellest on eemaldatud kõik kasulikud toitained ja antioksüdandid. Tulemuseks on toode, mis võib olla parema tekstuuri ja maitsega, kuid millel on väga madal toiteväärtus. Kui soovid, et su ainevahetus töötaks normaalselt, eelista pigem kiudainerikkaid täisteratooteid.

  • Õunad

Õun on muidu väga tervislik snäkk, aga seda vaid juhul, kui eelistad enda aias kasvatatud õunu. Poes müügil olevad õunad on kokku puutunud pestitsiididega. Uuringud on näidanud, et teatud pestitsiidid võivad hiirtel kaalutõusu põhjustada ja teadlased on arvamusel, et need mõjuvad samamoodi ka inimestele. Eelista koduaias kasvanud õunu ja pese poest soetatud puu- ning juurvilju väga põhjalikult.

  • Oomega-6-rasvhapped

Ilmselt oled kuulnud, et oomega-3-rasvhapped on väga kasulikud, kuid neid ei tohi segi ajada oomega-6-rasvhapetega. Oomega-6-rasvhappeid leidub näiteks võis, sealihatoodetes, küpsistes ja paljudes muudes toitudes ning need aeglustavad ainevahetust. Kuna oomega-6-rasvhappeid sisaldavad toidud tõstavad kehakaalu, siis eelista pigem kasulikke rasvu ehk neid toite, mis sisaldavad oomega-3-rasvhappeid (chia seemned, pähklid, lõhe, munakollane jne).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles