Seitse põhjust, miks mehed naisi ei kuula

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meestel on sageli raske naisi kuulata ja toetada, kuid miks see nii on?

Kõigepaelt tasub mõelda John Gottmani uuringule, soovitas psühholoog Robert Leahy Huffingtonpostis. Gottman suudab nimelt 91 protsendi täpsusega ennustada, millise paari suhe lõppeb lahutusega.

Probleemsete suhtlusviiside hulgas nimetab psühholoog Gottman «apokalüpsise nelja ratsanikku», milleks on kriitika («Kogu aeg sa vingud.»), solvamine («Sa oled lootusetu.»), õigustamine («Viga pole minus, vaid sinus.») ja endasse sulgumine.

Teiste probleemsete maneeride hulka kuuluvad näiteks vaenulikul või pealetükkival toonil vestluse alustamine, kehakeelega külmuse edasiandmine, partneri negatiivsusega üle külvamine ning mineviku sündmuste, kaebuste ja haigetsaamiste jutuks võtmine.

See ei tähenda, et probleem on alati või enamus ajast meestes. Keegi pole süüst puhas ega täiuslik. Sageli läheb aga nii, et mehed ei taha naiste sõnu kuulda võtta, mille põhjustest järgnevalt juttu ongi.

Võimuvõitlus

Mõned mehed näevad intiimsuhteid mänguna, kus saab kas võita või kaotada. Kui naine enda tundeid väljendab, siis on ta võitja ning partner kaotaja. Sel põhjusel võivad need mehed püüda domineerida ja naist kontrollida ning ütlevad partnerile, et ta on ebaloogiline, kontrolli alt väljas või lihtsalt tüütu.

Sarkasm

Paljud mehed kasutavad vestluses «sarkastilisi» kommentaare – mahategemist, solvanguid, kriitikat ja üleolevust. Näiteks vastavad nad lausetega nagu «ilmselt on see aeg kuus» või «too mulle õlut».

Nad arvavad, et sarkasm aitab partnerit vaikima sundida või naisele näidata, kui tobedalt ta käitub. Naisel jääb sellest mulje, et partner on viimane inimene, kellelt tuge küsida. Mees leiab, et on nutikas ja vaimukas, kuid naisele tundub, et esimene ei mõista teda.

Macholik mõtlemine

Trobikond mehi väidab, et naise toetamiseks tunnetest rääkimine pole mehelik. Nad usuvad, et mees peab olema tugev, üleolev ja domineeriv. Kuulamine ja tunnete väljendamine on naiselike meeste jaoks, kes on enda väärikuse kaotanud. Naistele võib mõningane macholik enesekindlus isegi meeldida, kuni avastatakse, et ainsa emotsioonina mehe poolt näevad nad viha.

Talumatud emotsioonid

Osa meeste jaoks on väljakannatamatult ärritav kuulata, kuidas partnerile tundub, et ta peaks enda vihast või suletusest lahti laskma. Sama näitas uuring, mille järgi meeste pulss konflikti ajal tõusis, mis neile talumatu tundus.

Langenud tuju tagajärjel – mida mehed ei talu – püüavad nad partnerit vaigistada või lahkuvad ruumist. Naine tunneb end kontrollituna, tühisena ja hüljatuna.

Hirm kurtmist õhutada

See on veel üks põhjus, miks mehed ei toeta ega julgusta eneseväljendamist. Nad usuvad, et naise kuulamiseks aja ja koha leidmine võimendab kurtmist, mis siis lõputult kestaks. Seega soovivad mehed seda koheselt peatada, kasutades sarkasmi, kontrolli ja püstitades nende kahe vahele seina.

Ratsionaalsuse nõudmine

Mõned mehed usuvad, et nende partner peaks alati mõistlikuks jääma ning ebaratsionaalsusega ei saa leppida. Vastuseks naise ilmutatud ebaratsionaalsusele toovad nad välja kõik partneri loogikavead, ignoreerivad teda ning muutuvad sarkastiliseks või külmaks.

Ratsioonaalsuse või faktidele toetumise taotlemine võib näida täiskasvanulik, kuid pole veel kuulda olnud, et kellelgi on suurepärane sekselu tänu faktipõhisusele. Suhtlemine seisneb pigem asjade silumises, sidumises, mitte lihtsalt informatsiooni edastamises ja loogikas.

Probleemid tuleb lahendada

Teatud meeste arvates on suhtlemise peamiseks eesmärgiks faktide jagamine, mida kasutada probleemi lahendamiseks. Nende arvates ei vii tunnetest rääkimine kuhugi ning kui partner pole nõus probleemi lahendusele keskenduma, siis otsib viimane endale vaid vabandusi ja raiskab kõigi aega ja energiat. Kui mees segab partnerile probleemilahendusjutuga vahele, siis võimenevad viimase emotsioonid, mida tema arvates kuulda pole võetud või sulgub naine endasse.

Kas sellised reaktsioonid on kunagi töötanud? Kui mõlemad partnerid teavad, et need suhtele head pole, siis oleks ehk aeg muutustele mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles