Leht: beebipillid on süüdi ka meeste viljatuses

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: SCANPIX

Beebipillide ja hormoonasendusravi laialdane kasutamine mõjutab lisaks naistele ja nende kasvanud rinnaümbermõõdule ka mehi ning isegi meid ümbritsevat loodust, kirjutas Briti tabloid Daily Mail eelmise nädala lõpus.

Lehes viidati juba aastaid tagasi tehtud uuringule, mille tulemused sedastasid, et beebipille ja hormoonasendusravi kasutavate naiste uriiniga satub östrogeeni ka veekogudesse ning selle toimel tekivad muutused isaste kalade organismides. Nüüd on kõlanud ka väiteid, et östrogeenist saastunud keskkond võib olla vastutavaks meeste üha suurenevas viljatusprobleemis.

«Me ei saa mõelda, et nendel saasteainetel pole meile mingit mõju,» ütles väljaandele naiste tervisele spetsialiseerunud toitumisteadlane ­Marilyn Glenville ning lisas, et paljud küsimused on ikkagi vastuseta.

Selget vastust pole ka sellele, kuidas neid aineid vältida. Glenville`i järgi pole see tegelikult ka võimalik, sest östrogeeniga sarnast toimet omavaid kunstlikke aineid sisaldavad väga paljud tarbeesemed. «Pestitsiidid, plastik ja kosmeetika on minu jaoks peamised murekohad,» hoiatas ta.

Näiteks kasutatakse konserveeritud toitude, joogipakendite, plastikpudelite, purkide ja elektroonika valmistamisel kemikaali nimega bisfenool A – see on aine, mis matkib organismi sattudes östrogeeni toimet ning on juba Euroopas keelatud lutipudelite valmistamisel.

Samas on Euroopa toiduohutusamet seni jäänud seisukohale, et laiemat ohtu bisfenool A elanikkonnale ei kujuta. Siiski on osa toidutootjaid võtnud nõuks aine kasutamist piirata ning teatud aja jooksul sellest ka loobuda.

Glenville`i sõnul keerlevad sarnased probleemid ka deodorantide, meigitarvete ja kreemide ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles