Seitse üllatavat põhjust, miks sa oled väsinud

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Sinisel esmaspäeval võid sa ilmselt aimata, et pärastlõunane väsimus on seotud otseselt tänahommikuse äratuskella edasilükkamisega ning eilse hilisõhtuse filmiga, mida sa end vaatama unustasid. Kuid su väsimusel, mis ei paista kuhugi kaduvat ka pärast head ööund, võib olla muid põhjuseid.

Tuleb välja, et unepuudus on vaid üks võimalikke põhjuseid, miks sa kurnatud oled. AOL on kokku kogunud suisa seitse selgitust, mis võivad ka sinu kohta käia.

  1. Sinu neerupealised on segaduses. Hormoone tootvad neerupealised võivad olla väikesed, kuid nad mängivad suurt rolli sinu energiatasemes. Kui su keha on tugeva stressi all – selle alla võib käia nii emotsionaalne stress kui ka vale temperatuur kontoris – tähendab see ka, et su neerupealised on väsinud ja segaduses. Lahendus sellele probleemile sõltub sümptomitest, aga esimese sammuna tuleks hoog maha võtta ning oma keha kuulata.
  2. Su soolestik on stressis. Sa ilmselt juba tead, et stress mõjutab otseselt su soolestikku. Kui sa aga juba järjekordsel õhtul ületunde teed ning oled enda õlule kuhjanud rohkem projekte, kui on mõistlik, tähendab see, et keha lõpetab seedimist abistavate ensüümide tootmise, nälga jäävad nii ka kasulikud kõhubakterid. Lisaks kõhuhädadele väljendub see kurnatusena, nii et pane kohvitass käes ja lase end lõdvaks.
  3. Unepuudus. Kuigi sa võid olla harjunud kell kuus hommikul ärkama, ei tähenda see, et sa tegelikult piisavalt und saaksid. Sa ei pruugi end isegi veel väsinuna tunda, aga su keha võib muudmoodi märku anda – tekivad nahaprobleemid, keskendumisraskused, emotsionaalsed ja kognitiivsed märgid väsimusest. Netflix kinni ja varakult tudule!
  4. Sa vajad puhkepäeva. Jah, trennijärgne mõnutunne on tõesti suurepärane, aga kui sa pärast terve päeva end väsinuna tunned, on aeg hoog maha võtta. Su lihased ja ka mõistus vajavad puhkust, seega – kui sa tunned, et kehas pole jõudu ja pea ei tööta, siis võib põhjus peituda ka ületreenituses.
  5. Õhtune klaas veini. Alkohol võib aidata algselt sul uinuda, kuid tegelikult takistab see kvaliteetsesse unefaasi sisenemist. Kuna keha peab tegelema alkoholi lagundamisega, on uni häiritud ja isegi, kui sa öiseid virgumisi ei mäleta, võib see järgmisel päeval väsimuses tunda anda. Asenda klaas veini kummeliteega ja märkad vahet!
  6. Su keha ei tooda piisavalt seedeensüüme. Kuigi su toidulaud on rikkalik, ei pruugi siiski su soolestik rahul olla. Tunned pidevalt, et «kere on hele»? Või vastupidi, et kõht on punnis? Põhjus võib peituda seedeensüümide tasakaalutuses ning kui kehal ei ole võimekust toidust kõiki vajalikke aineid kätte saada, on selge, et vajalikust energiast jääb puudu.
  7. Hormonaalne segadus. Kui sa tunned end kurnatuna, kuid samal ajal ka ärevil ning närvilisena, siis tasub põhjusena otsa vaadata stressihormoon kortisoolile. Pöördu oma arsti poole, kui tegemist on püsiva probleemiga, kuna hormonaalne segadus mõjutab su elu ka muul moel, tuues kaasa viljakusprobleeme ning viies alla libiido.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles