Ilukirurgia värskeim statistika: Eestis on rasvaimu populaarsus langemas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Rahvusvahelise Esteetilise Plastilise Kirurgia Assotsiatsioon ülemailmne võrgustik (ISAPS) avaldas hiljuti 2015. aasta ilukirurgia trendide ülevaate. ISAPSi Eesti piirkonna esindaja dr Peep Pree sõnab tulemusi kommenteerides, et ammu on muutunud hoiak, et välimus pole tähtis. «Tänapäeval on kõigile selge, et esmamulje inimesest tekib tema välimuse põhjal ja seepärast muutub hea välimuse omamine ka järjest olulisemaks,» ütleb Pree.

Dr Pree sõnul on et kaasasündinud ilu on nagu lotovõit inimesele, kes pole mitte midagi teinud ilus välja nägemiseks. Kõik me kahuks aga sellist nn lotovõitu pole saanud. Seepärast ongi ilukirurgia aasta-aastalt maailmas järjest populaarsemaks muutumas.

Rinnasuurendusoperatsioonid on maailmas jätkuvalt tõusutrendis. Võrreldes 2015. aastaga on teostatud 10,4 protsenti rohkem rinnasuurendusoperatsioone kui eelneval aastal. Rinnad on nii Eestis kui ka mujal maailmas naiselikkuse sümbol ja seepärast pööratakse järjest rohkem tähelepanu rindade välimusele.

Rasvaimu kasv on läbi aegade väheses 1,6-protsendilises kasvutrendis. Kui mujal maailmas on tegu küllaltki nõutud operatsiooniga, pole Eestis rasvaimu aga enam nii populaarne protseduur kui näiteks kümme aastat tagasi. Põhjuseks on treeningute ja õige toitumise populaarsuse kasv Eestis ning seepärast on rasvaimu osakaal hoopis langemas.

Järjest enam on nii Eestis kui ka mujal maailmas kasvav trend aga rasva siirdamise protseduur. Tegu on operatsiooniga, kus patsiendi näo või keha erinevatesse piirkondadesse süstitakse tema enda teistest piirkondadest kogutud rasva. Rasva siirdamine kajastub siin osaliselt ka rasvaimu statistikas.

Silmalaugude operatsioonide vähenemise 11,4-protsendiline trend on aga eeldatavasti seotud laugude piirkonda rasva siirdamise tõusuga maailmas. Eestis on silmalaugudeoperatsioon siiski kasvavas trendis.

Kõhuplastika operatsioonide tõus (11,1%) on seotud bariaatrilise kirurgia ehk kaalulanguskirurgia arenguga, mille tagajärjel võib patsiendil kõhunahk lõdvalt rippuma jääda. Ka Eestis on kõhuplastika operatsioonide puhul tegu kasvava trendiga.

Mittekirurgilistest operatsioonidest on maailmas aga kõige populaarsemad protseduurid, mida teostatakse botuliintoksiiga (üle 4,6 miljoni korra) ja hüaloroonhappe geeliga (üle 2,8 miljoni korra).

Inimeste suurimaks mureks iluoperatsioonide korral on mitteloomulik tulemus. Dr Pree toonitab, et hoolikas kliiniku ja arsti valik on siinkohal võtmetähtsusega. Kogenud kirurg saavutab vastavalt patsiendi soovile ja enda kogemustele parima esteetilise tulemuse.

Dr Peep Pree on ISAPSi Eesti piirkonna esindaja, olles organisatsiooni liige juba üle kümne aasta. Eestist kuuluvad ISAPSi rahvusvahelisse organisatsiooni veel kaks ilukirurgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles