Põhjanaabrid masturbatsiooni häbiasjaks ei pea

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutine FINSEX uuring näitab, et soomlaste seksuaalne aktiivsus on vähenenud, samas kui igas vanusegrupis ja mõlema soo puhul on tõusnud trend masturbeerida.

Ei saa tõdeda, et soomlaste huvi seksi vastu väheneb, kuid seksimise sageduse keskmine määr näitab tõepoolest kerget langustrendi, vahendab Yle. Aastakümne jooksul on kasvanud aga just masturbatsiooni määr ning seda nii naiste kui meeste ning iga vanusegrupi hulgas.

Naiste hulgas, kelle vanus on vahemikus 22-44 eluaastat, tõusis masturbeerimise määr kümne aastaga lausa 20 protsenti. Mehed tegelevad sooloseksiga küll aktiivsemalt, kuid naised on neile järele jõudmas. Pereuuringute keskuse professori Osmo Kontula kinnitusel näitab see trend lisaks seda, et tüdrukud alustavad eneserahuldamisega samal ajal kui poisidki.

«See on märk, et tulevikus kitseneb see erinevus naiste ja meeste puhul veelgi enam,» märkis ta. Kontula lisas, et iga generatsioon masturbeerib rohkem kui eelmine. Kuigi iga generatsioon vananeb ajaga, siis masturbeerimise tase jääb neil enamasti samaks või kasvab.

Uuringust selgus veel, et eneserahuldamise määr kasvas järsult ka nende noorte seas, kes juba elavad koos püsipartneriga. Sellele annab alust just see, kui ühe partneri libiido pole niivõrd kõrgel kui teise oma. Oma osakaal on kahtlemata ka kiirel elustiilil ja stressil.

Kontula märkis, et kui varem peeti kohatuks seda, et end rahuldab inimene, kellel nagunii on kindel partner, siis nüüd pole see enam nii.

«Noored ei karda seda enam ning see tegevus ei tee neid ärevaks. Kui 50-ndatel hirmutati noori, et sellega kaasnevad terviseriskid ning see on patt, siis nüüd on see probleem iganenud,» rääkis Kontula.

Avalikkuse arusaam eneserahuldamisest on tema kinnitusel ajaga põhjalikult muutunud. Kui vanasti liikus selle kohta müüte, siis nüüd pigem isegi soovitatakse oma keha ja selle iseärasusi põhjalikumalt tundma õppida, kuna selles pole midagi imelikku ega ohtlikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles