Nelja eduka ja riskialti naise ühised jooned

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J.K. Rowling esitlemas raamatut «Harry Potter and the Deathly Hallows»
J.K. Rowling esitlemas raamatut «Harry Potter and the Deathly Hallows» Foto: SCANPIX

Tavaliselt öeldakse, et naiste jaoks on riskimine pigem vastumeelne. Hiljuti tehtud uuringus selgus, et mehed ei võta naistest rohkem riske või vähemalt mitte rohkem edukaid riske. Vaatame lähemalt nelja naist, kes on edukad just seetõttu, et nad ei ole kartnud võtta riske. 

Investeerimisfirma First Round Capital uuris firmasid, mis olid loodud aastatel 2005 kuni 2015 ja leidsid, et firmade, mille asutajate seas oli naine, käekäik oli 63 protsenti parem, kui neil, kelle asutajad olid ainult mehed. See tähendab, et isegi, kui naised on vähem riskialtid, siis see ei tähenda, et nad oleksid vähem edukamad, pigem vastupidi. Arvatakse, et risk on midagi spontaanset, adrenaliini tekitavat ja uisapäisa otsustatut, siis tavaliselt on riski taga - vastupidi - pikalt läbitöötatud ja kalkuleeritud otsus.

Oluline ei ole mitte see, kas naised on aremad riski võtma, vaid see, kuidas lähenetakse riskile. Seda ei pea iseloomustama kui hooletut tegu, pigem on see teadlik otsus, mis võib viia kaotuseni. Vaatame lähemalt nelja eduka ja riskialti naise – J.K. Rowling, Audrey Hepburn, Adele ja Vera Wang - inspireerivaid omadusi, mis võib olla panevad meid riski kohta teistmoodi mõtlema.

  1. Nad ebaõnnestuvad, aga proovivad uuesti

 

Kuigi see tähendab seda, et sa teed midagi üha uuesti ja see ei pruugi käia kokku riski definitsiooniga, siis see näitab, et töötad selle nimel, et oma eesmärgini jõuda, olenemata sellest, et riskid taas ebaõnnestumisega.

Foto: SCANPIX

J. K. Rowling, armastatud Harry Potteri seeriate looja, saatis oma käiskirja mitmele kirjastusele enne, kui Bloomsbury Publishing viimaks tema loo avaldas. Iga kord, kui keegi Rowlingu raamatu tagasi lükkas, tegi ta parandusi selle põhjal, mida kirjastajad parajasti keeldumise põhjendamiseks olid toonud. Ta postitas need kirjad ka Facebooki motivatsiooniks ja inspiratsiooniks teistele, et mitte loobuda unistustest ka siis, kui keegi sulle pidevalt ära ütleb. See ei tähenda, et sa oleksid nurjunud.

 

  1. Nad järgivad oma kirge ka raskuste kestel

 

Kui sa tunned millegi vastu eriti suurt kirge, siis riski võtmine on sinu jaoks loomulik asi. Vaatame näiteks Audrey Hepburni karjääri, kes pidi üle elama väga raske aja enne, kui temast sai Hollywoodi lemmik.

Foto: SCANPIX

Tema isa hülgas nende pere, kui Audrey oli ainult kaheksa-aastane. Ta elas oma emaga viis aastat Hollandis natsiokupatsiooni all, tal tekkis aneemia ja ta oli alatoidetud, aga ta jätkas oma unistuse elluviimist, käis koolis ja tegeles balletiga. See võib olla põhjus, miks Audreyt peeti väga karismaatiliseks ja entusiastlikuks inimeseks. Ükskõik, kus tema oskused ja huvid ristusid, lõi ta kaasa suure entusiasmiga ja panustas, et aidata teisi.

 

  1. Nad julgevad olla erinevad ja nad jäävad truuks sellele, kes nad on

 

Tehes midagi teistmoodi kui teised oled sa ettearvamatu, mis võib olla su kõige tugevam trump. Eriti popmuusikamaailmas on vähe neid, kes julgevad teistest erineda ja sellega silma paista. Üks nendest on Adele, kes on saanud tuntuks ainult oma hääle tõttu. Ta paistab teistest artistidest silma sellepoolest, et on jäänud truuks oma lavalisele olekule, kus ta keskendub sada protsenti ainult laulule. Popmuusikailmas peavad paljud artistid näitama paljast ihu ja tegema peadpööritavaid tantsunumbreid selleks, et tekitada elevust ja luua seksapiili.

Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS

Kuigi Adele on väga kuulus, ei ole see talle mitte kunagi oluline olnud. Ta on väga privaatne ja ei lase meedial kunagi oma eraellu tungida. Adele on öelnud, et tema jaoks on oluline teha muusikat ja veeta oma perekonnaga võimalikult palju aega. Paljud kuulsused otsivad pidevat meedia tähelepanu, sest nad kardavad, et neid unustatakse ära. Adele on hea näide sellest, kuidas teha midagi teistmoodi ja olla sealjuures ikkagi edukas.

 

  1. Edukad naised ei karda suuri muutusi

 

Järjepidevus ei tähenda seda, et sa peaksid tegema ühte ja sama asja kogu aeg uuesti. Vera Wang on edukas disainer, visionäär ja ikoon, kelle jaoks lõpetamine ja otsast alustamine ei ole midagi uut.

Kaheksa-aastasena alustas Vera Wang iluuisutamisega ja pühendas enamiku aega sellele spordialale, aga tal ei õnnestunud pääseda USA olümpiakoondisesse.

Ta otsustas teha kannapöörde ja liikus oma kunstiajaloolase kraadiga hoopis uuele alale: moetoimetajaks. Temast sai Vogue’i ajakirja läbi aegade kõige noorem toimetaja ja ta töötas seal 17 aastat. Vera Wangil oli kaheaastane leping Ralph Laureniga, kust ta lahkus, et hakata iseseisvalt pulmakleite disainima, mille tõttu teda praegu tuntakse. Kui Wang avastas, et valitud tee ei ole talle sobiv, siis ta ei kartnud proovida midagi täiesti uut. Julged riskid tasusid ennast ära, sest muidu me ei tunneks teda täna.

Foto: PIXELFORMULA / SIPA/SIPA/PIXELFORMULA / SIPA/SIPA

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles