Kiire või aeglane kaalukaotus – kes võidab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tervislik toitumine ja aktiivne eluviis on võimalus, millega saab kaalu langetada, aga see protsess ei ole lihtne. Inimesed tahavad koheseid tulemusi kohe, aga enamasti väidetakse, et aeglane kaalukaotus on parem kui kiire. Vaatame lähemalt, mis on mõlema tee positiivsed ja negatiivsed küljed. 

Selles artiklis mõeldakse aeglase kaalukaotuse all pool kilo kuni üks kilo nädalas. Kiire kaalukaotus tähendab võtta kaalust alla rohkem kui üks kilo nädalas. Hello Healthy abiga uurime, kumb tee on parem?

 KIIRE KAALUKAOTUS

Seda teed minnakse kõige sagedamini siis, kui inimene kaalub väga palju ja vastasel korral, kui inimene lisakilodest lahti ei saa, võib see tema tervisele väga ohtlikuks kujuneda. Näiteks inimesed, kes lasevad endale teha maovähendusoperatsiooni, võivad päevas süüa umbes 300-600 kilokalorit, mis tähendab, et kaal hakkab väga kiiresti langema. Väga madala kalorisisaldusega dieeti võib arst määrata ka siis, kui inimesel on väga palju kaalu kaotada.

Igasugused imedieedid, detoxid ja muud kiired lahendused aitavad kaalu kaotada, aga see toimub enamasti kehas oleva vee arvelt. Väga raske on sellist elustiili jätkata, mistõttu on sellised muutused pigem lühiajalised ja mitte soovitatud.

Poolt

  • Motivatsioon. Inimene näeb, kui kiirelt kaalunumber väheneb ja see on väga suureks motivaatoriks.
  • Parem tervis (ainult arsti järelevalve all). Mõne inimese jaoks on ülekaalulisus kõige suurem tervist ohustav probleem, mistõttu peavad nad kiiresti kaalu kaotama.

Vastu

  • Suureneb risk tervisele. Ilma arsti järelevalveta võib kaalukaotus tervisele väga ohtlikuks muutuda, sest inimene ei saa kõiki toitaineid, mida keha vajab, et normaalselt funktsioneerida.
  • Igapäevane väsimus ja loid olek. Kiire kaalukaotuse tagajärjel on kehas energia puudus, mille tõttu inimene tunneb ennast väsinuna ja võib olla raskusi keskendumisega.
  • Vaimselt väga väsitav. Kiire kaalukaotus nõuab täielikku pühendumist, ranget kontrolli oma dieedi üle ja palju trenni. See võib võta sinust viimast, mistõttu sa pikemas perspektiivis ei ole võimeline seda tegema.

AEGLANE KAALUKAOTUS

Enamikele meist on aeglane kaalukaotus realistlikum ja kättesaadavam lahendus, millega ei peaksa sa oma elus suuri muudatusi tegema. Sul on aega, et leida endale kõige sobivam viis, kuidas saada tervislik elustiil, mis ei hõlma ainult kalorite lugemist ja meeletut trenni. Ära unusta, et sellest peaks saama elustiil, mis teeb sind õnnelikumaks mitte õnnetumaks.

Poolt

  • Sa õpid tervislikult elama. Sa õpid ära, mis on tervislik toitumine ja aktiivne eluviis. Pikema aja peale saavad need sinu elustiili osaks.
  • Su kehas on piisavalt vitamiine ja sa oled tervem. Kiire kaalukaotus tähendab väga madala kalorisisaldusega dieeti, mis tähendab, et keha ei saa piisavalt vitamiine ja toitaineid. Tervisliku eluviisi üks mõte ongi see, et sa saaksid piisavalt häid vitamiine ja toitaineid, mis aitavad kehal paremini funktsioneerida.
  • Saad iseendast rohkem teada. Kaalu langetamine paneb inimest mõtlema oma käitumis- ja tarbimisharjumuste peale. Kui sa oled pidevalt näljane, siis sa muutud kergesti ärritatavaks ja samas oled pidevalt väga väsinud. Aeglane kaalukaotus aitab sul analüüsida oma toitumiseelistusi ja sa õpid oma keha ning mõistust paremini tundma.

Vastu

  • See võtab aega ja pühendumist. Kaalukaotus on raske protsess. Sa pead õppima oma elu muutma ja sellised pöörded ei ole kunagi lihtsad aga, kui sa oled piisavalt pühendunud, siis on kõik võimalik. See lihtsalt võtab aega, et uue elustiiliga harjuda.

Kiire või aeglane kaalukaotus?

Aeglane kaalukaotus on kättesaadavam, pikaajalisem ja realistlikum. Uuri, proovi ja katseta, milline tee on sulle sobivam, aga aeglase kaalukaotusega on võimalik õppida tervislikult toituma ja aktiivselt elama nii, et tulemused oleksid püsivad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles