Seitse levinud asja, mida inimesed elu lõpus kahetsevad

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Ela nii, nagu homset ei tulekski». «Ela nii, et ei peaks midagi kahetsema». «Elad ju vaid korra». Need on vaid mõned inspireerivad laused, mis peaksid meile meelde tuletama, et elu võib otsa saada kiiremini, kui me oskame aimata, mistõttu on ääretult oluline igat päeva nautida.

Lifehack.org tõi välja seitse kõige enam levinud asja, mida inimesed elu lõpus kahetsevad. Loe ja mõtle, kas sina kahetseksid samu asju. Kui jah, siis oleks paras aeg oma elus mõned muudatused teha.

1. «Kahetsen seda, et pole jäänud iseendale truuks»

Paljud inimesed kahetsevad seda, et nad pole elanud elu, mis oleks rohkem kooskõlas sellega, kes nad tegelikult on. Nad kahetsevad, et neil pole olnud rohkem julgust, et teha, mida nad tõeliselt oleksid tahtnud teha, selle asemel, et teha seda, mida nad pidid tegema.

2. «Kahetsen seda, et raiskasin aega mõttetul tööl selle asemel, et riskida ja jahtida oma unistusi»

Enamik meist töötab 40 tundi nädalas ja aastas on meile ettenähtud puhkepäevi umbes ühe kalendrikuu jagu. Kuna me veedame tööl niivõrd suure osa oma ajast, siis pole mingi ime, et see hakkab meid mõjutama. Kui töö on veel selline, mis ei paku naudingut ega rahuldust, siis tekib tunne, et me veame end alt ja raiskame oma aega. Unusta mõte, et sa pead kellelegi oma uhke ametinimetusega muljet avaldama ja mõtle sellele, mida sa päriselt teha tahaksid. Milline töö tekitaks sinus igal hommikul ärgates elevust? Võib-olla tahad üldse mujale kolida ja seal uuesti alustada? Aga mis sind takistab?

3. «Kahetsen seda, et ei veetnud perega rohkem aega»

Me kõik teame, et perekond peaks olema elus üks tähtsamaid asju, ent miks võtavad niivõrd paljud meist perekonda enesestmõistetavalt? Ära tee sel nädalal tööl ületunde, vaid söö hoopis koos perega õhtust. Kui oled vallaline, helista oma vanematele või vanavanematele ning uuri, millega nemad tegelevad. Mine vanematele nädalavahetusel külla või kutsu nad endale külla. Tehke midagi koos, ära lükka seda edasi, sest ühel hetkel võib liiga hilja olla. 

4. «Kahetsen seda, et ei väljendanud rohkem oma tõelisi tundeid»

Paljud kahetsevad elu lõpus seda, et nad ei avaldanud rohkem armastust või ei öelnud, mida nad tegelikult oma ülemusest arvavad. Kui sa juba praegu tunned, et oled nii mõnegi asja ütlemata jäänud, siis ära mõtle sellele, vaid tegutse. Tea, et kahetsustunne võib aastatega vaid suuremaks paisuda ja tekitada üha halvema enesetunde. 

5. «Kahetsen seda, et kaotasin vanad sõbrad»

Inimesed kasvavad lahku ja vahel on raske vanade sõpradega sidet hoida, eriti kui elate ja töötate erinevates linnades. Me võime ju loota, et ühel päeval toob elu mõne sõbra meie ellu tagasi, ent see ei pruugi nii minna. Kui sa tunned mõnest vanast sõbrast või sõbrannast puudust, otsi ise temaga kontakti.

6. «Kahetsen seda, et ma töötasin liiga palju ja lõbutsesin liiga vähe»

Nagu eelnevalt mainitud, kulutame me elus väga palju aega töötamisele, seega pole mingi ime, et paljud kahetsevad, et nad rohkem ei lõbutsenud. Ürita oma päevad mööda saata nii, et sul oleks vähemalt paar hetke, mis valmistavad sulle rõõmu. Õnnelik olemine mõjub tervisele hästi ja need hetked lisavad elule väärtust. 

7. «Kahetsen seda, et ma nii vähe puhkasin ja reisisin»

Uurimused on tõestanud, et inimesed töötavad tõhusamalt, kui nad saavad vahepeal ka puhata ja lõõgastuda. Milleks kurnata end tööga? Pigem veendu, et saaksid aastas piisavalt puhata ja veeda oma puhkused välisriike avastades, sest need kogemused jäävad sulle elu lõpuni meelde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles