Kuidas leida üles kirg selle vastu, millega peaksid tegelema?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Kus sa töötad ja kellena?» on ilmselt üks kõige sagemini esitatud küsimus. Ühiskond paneb suurt rõhku meie karjäärivalikule ja pole ime, et mõned inimesed arvavad, et töö määratleb neid inimesena. Mis siis, kui su töö ei meeldi sulle ja sa isegi ei tea, mida teha tahaksid?

Siin on sulle hea uudis – töö ei määratle sind isegi siis, kui sulle väga meeldib see, mida teed, vahendab Greatist. Peamine põhjus, miks inimesed otsivad abi, on see, kui nad ei tea, mis on nende kutsumus. Esmapilgul on nad õnnelikud ja rahulolevad, aga tegelikult on nad frustreerunud, igavlevad ja see sööb nende enesekindlust. Nad on iseenda hale vari.

Kurb on see, et mitte keegi ei tule kandikul sulle su kirge pakkuma, aga on mõned küsimused, mille abil sa võid leida endas midagi, mida sa varem ei ole tähele pannud. Kuulates oma sisemist tarkust ja selle järgi tegutsedes võid lõpuks avastada isegi selle maagilise asja, nagu on igaühe eriline kirg või kutsumus.

  1. Mida sa teed sellel ajal, kui sa viilid tööst kõrvale

    Ikka tekib kord päevas või rohkem see hetk, kus sa saad korraks millegi muuga peale töö tegeleda. Mis see on? Mis sulle meeldib?

  2. Mis tegi sind lapsena rõõmsaks?

    Usu või ära usu, aga need huvid, mis meil lapseeas olid, kasvavad, arenevad, muudavad sind või jätavad maha. Kui sa olid noor, mis tegi sind õnnelikuks? Kirjuta paberile üles need korrad oma elus, kus sa oled tundnud tõelist õnnetunnet. Oli see Aasias seljakotiga reisides? Oli see muusikaga tegeledes või kirjutades? Võib-olla meeldis sulle üle kõige kodus remonti teha? Kui see kõik saab paberile, siis on sul sellest lihtsam aru saada.

  3. Milliseid blogisid ja raamatuid sulle meeldib lugeda?

    Mõtle, millised viis veebilehte on sellised, mida sa külastad iga päev esimese asjana, kui sa arvuti lahti teed. Üks variant on alati teha oma päevatööle midagi lisaks kas või natukenegi. Saad katsetada, kas sellele, mida sulle meeldib teha, on turgu.

  4. Millistel teemadel sulle meeldib vestelda?

    Milline teema on sinu jaoks selline, millest sa võiksid terve päev rääkida? Mitte ainult, küsi endalt, millised teemad sind erutavad ja kellega sa saad nendest rääkida? Neid suhteid, mida ühendab ühine huvi millegi vastu, tuleb väärtustada.

  5. Kes on sinuga samas paadis?

    Sama paat tähendab seda, et seal on inimesed, kes saavad sinust aru. Need ei pruugi olla su sõbrad või kolleegid, vaid hoopis teised inimesed. Kui sul ei ole veel paati oma inimestega, siis kasuta üleval olevaid küsimusi ja proovi leida grupp, kes jagab samu huvisid.

Kuidas edasi?

Nüüd, kui sul on rohkem selgust, on aeg tegutseda. Mitte midagi ei muutu, kui sa ei tegutse. Küsi endalt, mis oleksid need kolm asja, mida sa saaksid järgmise seitsme päeva jooksul ette võtta, et oma unistusi teoks teha? Seejärel tee need ära. Järgmisel nädalal tee järgmised kolm asja ja nõnda edasi.

Ära unusta, et kõik suured asjad saavad alguse väikestest järjepidevatest sammudest. Ühel päeval paned kaks eurot kõrvale ja teisel kümme, lõpuks see teeb kokku juba suurema summa. Sa teed ühel päeval teadliku otsuse osta tervislikum salat ja järgmisel ka ning tasapisi hakkad sammuma tervislikuma eluviisi suunas. Enda analüüsimine toimub samamoodi, alustades väikestest sammudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles