Psühholoog väidab: vallalised on eluga rohkem rahul kui abielus olijad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

American Psychological Associationi aastakongressil Denveris esinenud California ülikooli psühholoogi Bella DePaulo väitel on vallalised eluga rohkem rahul kui abielus olijad.

Psühholoogi teatel võimaldab vallalisus elada elu, mida igaüks soovib, kuid abielus tuleb teha pidevalt kompromisse, mille tõttu ei saa olla kestvat abieluõnne, edastab huffingtonpost.com.

«Abieluõnn kestab teatud aja, kuid siis võivad paaris olijad hakata tundma piiranguid. Seega ei saa kehtida korrutatud tõde, et abielus olijad on õnnelikumad ja tervemad,» lausus DePaulo.

Psühholoog vaatas läbi viimase 30 aasta jooksul tehtud rohkem kui 800 uuringut, milles on mainitud vallalisust.

«Uuringutest paljastus, et vallalistel on võrreldes abielus olijatega rohkem otsusekindlust ja nad arenevad isikuna kogu aeg. Vallalised vastutavad ainult enda eest ja saavad loota endale, see teeb neist sõltumatud, mille tõttu nad kogevad vähem negatiivseid emotsioone. Abielus olijatel on seevastu negatiivseid emotsioone rohkem,» selgitas uurija.

Psühholoogi sõnul on 21. sajandi kiire elutempo tekitanud vallaliste ja lühiajaliste suhete buumi.

«Maailmas on üha rohkem vallalisi, need inimesed on valinud selle, sest neile selline elustiil sobib. Vallalised suhtlevad rohkem vanemate, õdede-vendade ja kolleegidega, samas kui abielus inimesed keskenduvad partnerile ja teistega suhtlemine väheneb,» teatas ekspert.

Ta lisas, et üksindust ja üksildust võib tunda nii vallalisena kui abielus olles, kuid vallalised suudavad sellega paremini hakkama saada võrreldes abielus olijatega.

«Ühiskonnas ülistatakse abielus olijaid, kuid vallalised saavad  sageli sildi külge, neid stigmatiseeritakse ja tõrjutakse.  Nii abielus olemisel kui vallalisusel on oma head ja vead, » selgits DePaulo.

Psühholooge huvitab aina enam, mis toimub inimesega, kes investeerib palju partnerisse ja suhtesse ja inimesega, kes investeerib iseendasse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles