Kuidas panna küüned kiiremini kasvama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kas teadsid, et ühiskonna areng on mõjutanud meie küünte kasvu? Ja kas sulle ainult tundub või kasvavadki küüned soojemal ajal tõesti tavalisest kiiremini? TrendNails eksperdid selgitavad lähemalt küünte kasvamist ja toovad välja nipid, kuidas neid kiiremini kasvama panna.

Viimase seitsmekümne aastaga on nii sõrme kui ka varbaküüned hakanud kasvama oluliselt kiiremini, vahendab Mail Online üht hiljutist uurimust. On arvata, et küünte ligi neljandiku võrra tõusnud kasvutempo taga on ajaga aina paranev toidulaud ja selles tõusnud valkude osakaal.

Kui 1938. aastal mõõdeti pöidlaküüne kasvukiiruseks kolm millimeetrit kuus, 1950ndatel 3,06 millimeetrit, siis praegu on see 3,55 mm. Küüsi mõõtes saadi teada ka seda, et sõrmeküüned kasvavad peaaegu kaks korda kiiremini kui varbaküüned – keskmiselt 3,47 mm kuus. Kõige aeglasemalt kosub pikkusesse väikese sõrme küüs, kõige kiiremini aga keskmise sõrme küüs.

Kiiremini kasvavad üldjuhul meeste ja nooremate inimeste küüned ning üle 55-aastaste inimeste küünte kasv hakkab aeglustuma. Vanuse kasvades võib see aeglustuda kuni kaks korda, võrreldes 20-30-aastase inimeste küünte kasvuga.

Suvel kasvavad küüned tõesti kiiremini, sest ka küüned tahavad õhku, päikest ja vitamiine. Suvel sööme rohkem värsket, rohelist ja oma koduaia toodangut, mis on vitamiinirohke ja nii saab organism küünte kasvuks vajalikke C, A, E ja D vitamiini, kaltsiumi, tsinki ja rauda. Küüntel aitab kasvada ka päike ja selle toimel tekib organismis rohkem D-vitamiini. Küünte kasvu aeglustab aga külm keskkond ja suitsetamine.

Kuidas kiirendada küünte kasvu?

Muidugi saab täpselt nii pikad küüned kui soovitakse ilusalongis kunstlike vahenditega. Kui eelistad aga loomulikku küünt, siis tasub teada, et …

  • … teadlaste arvates kasvatab vannitamine küüsi nädalas 1-2mm. Küüntele annab jõudu ja tervist, kui vannivette lisada sidrunihapet, oliiviõli või meresoola. Hoia küüsi vannis kuni 20 minutit, siis kuivata ja kreemita.
  • … küünte kasvu kiirendab ka nende harjamine joodi sisse kastetud harjaga. Kuna jood jätab ka käed kollaseks, tasub seda teha õhtuti ja hommikul käsi pestes kaob ka üleliigne kollasus.
  • Küünte kasvu kiirendamiseks võib teha ka koduse kreemi poolest teelusika täiest paprikast ja beebikreemist, kuhu lisada 20 tilka vett. Segu kuumuta keemiseni veevannis ja jahuta, kuni kannatab kanda küüntele.
  • Küüs kasvab kiiremini, kui küüneplaat saab piisavas koguses D-vitamiini. Samuti tuleb ohtralt süüa toiduaineid, mis sisaldavad tsinki, kaltsiumi ja rasvhappeid.
  • Rasedatel kasvavad küüned kiiremini, sest küünte kasvu mõjutavad kehas toimuvad hormonaalsed muutused.
  • Küünte kasvu kiirendab ka vereringet parandav käte massaaž. Ühes ringleva verega saab küüs ka kasvuks vajalikke toitaineid.
  • Küüned paneb kasvama ka parafiinivann, mis tõstab oluliselt küünte hapnikuga varustamist.
  • Et kasvatada loomulikult pikki küüsi, ei tohi neid jätta hoolituseta ja ka dekoratiivne lakikiht on küünele omamoodi kaitseks. Samuti hakkavad lakitud küüned silma ja näitavad teistelegi, et hoolitsed enda käte eest.

Kuidas hooldada kodus kiiresti kasvavaid küüsi?

Nii nagu meie kasvavad juuksed vajavad hooldust ka meie kasvavad küüned. Kui juustele ei piisa nende ilusaks väljanägemiseks ainult lõikusest, siis ei saa küünte puhul ka läbi ainult nende viilimisega.

Küünte puhul on esmatähtis õige küünelakk ja vajadus kaitsta küüsi kahjulike vedelike eest. Sellistel töödel kasutada kindaid. Tähtis on käte ja küünte õlitamine, kreemitamine ja massaaž. Alles siis saab õige küüneilu tuua esile korralike maniküüri tööriistadega. Kui te ei jälgi peamisi käte hügineeninõudeid, ei anna ainult küünte viilimine õiget tulemust.

Tähelepanu! Ka maniküüri komplekti tuleb enne ja pärast nende kasutamist desinfitseeriva vahendiga puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles