Kuidas eristada tõelist armastust ja ebatervet kiindumust?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Vahepeal on keeruline aru saada, kust algab tõeline armastus ja millal on tegu vaid kiindumusega. Tunnetes on piirid sageli hägused, need pimestavad su silmi ning sa ei pruugi isegi enam aru saada, mis on tõeline. Tegelikult on aga vahe ebaterve kiindumuse ja tõelise armastuse vahel väga selge.

Kiindumus on klammerduv ja kohati toksilinegi, kirjutab Lauren Jarvis-Gibson väljaandes Thought Catalog. Kiindumus tähendab, et sa tunned end hästi ainult siis, kui oled selle inimesega koos; tunnet, et sa ei suuda ilma temata elada. Oma peas oled sa veendunud, et sa pole ilma teiseta täielik.

Armastus on aeglane ja õrn. See tähendab, et sa suudad ilma teise inimeseta väga hästi funktsioneerida, sa lubad talle tema ruumi, annad talle õhku hingata. Sa tahad tema jaoks parimat, isegi kui see peaks tähendama, et sa pole enam tema elus. See tähendab aktsepteerimist, et vahel on tema jaoks parim miski, mis pole sinu jaoks parim.

Kiindumus on klammerduv. Sa mõtled temast 24/7. Sa lased teistel suhetel oma elus hääbuda, sa pole üksinda õnnelik, sa oled pidevalt hirmul, et ta lahkub. Sa oled alati ärevuses teie ühise tuleviku üle.

Armastus tähendab, et sa lepid sellega, mis iganes ka tuleb. Sa eksisteerid isikuna ka väljaspool suhet. Sa oled iseendaga õnnelik, sa väärtustad oma sõprussuhteid. Sa ei karda tulevikku, sest sa usud armastusse. Sa usud, et armastus võidab kõik.

Kiindumus tähendab pimedust vigade suhtes. Sa usud, et teine inimene on täiuslik ja et nad ei eksi iialgi. Sa kaitsed seda inimest isegi siis, kui ta sulle haiget teeb. See on pidev pimedusetsükkel.

Armastus tähendab ka tülisid. Teil on päris elu, teil on päris tülid. Sa näed teise vigu ja aktepteerid neid. Sa armastad teda neist ju hoolimata! Armastus tähendab, et te suudate ka probleemidest rääkida. Just erinevused ja neist rääkimine on see, mis muudavad suhte sageli raskeks. Suhe tähendab alati rasket tööd.

Kiindumus on kerge. Sest see pole tõeline, see pole tõeline armastus. See on vaid hägune segu enesevihkamisest ja ebakindlustest.

Armastus pole kerge. See on raske, see tähendab kompromisse. See on higi ja pisarad. See on raskused ja leppimised.

Kiindumus on pinnapealne ja ohtlik. See on uskumine, et ainult üks inimene su elus on oluline. Armastus tähendab, et sa oled valmis temast loobuma, sa lased saatusel tegutseda. Ja sa lepid sellega ka siis, kui sul on hullumeelselt valus – sa tead, et selline armastus tuleb su ellu veel ja kõik saab korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles