8 nippi, kuidas sügavkülma kasutamisel levinud vigu vältida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmutatud marjad.
Külmutatud marjad. Foto: Vida Press

Kuigi enamik kodumajapidamisi eelistab toitu pikemaks ajaks sügavkülmutada, ei kasutata seda alati õigesti. Toome ära mõned nõuanded, et levinud vigu vältida.

1. Sildista toit

Igal toidul olgu juures, millal see on sügavkülma pandud ja millega täpselt tegu - muidu võid pärast mõistatada, millega tegu ja kui kaua see sügavkülmas juba seisnud on.

2. Vali õige temperatuur

Selle juures aitab lihtne nipp: kui jäätist on raske pakist lusikaga kätte saada, oled sügavkülma liiga kõrgele temepratuurile seadnud.

3. Pigem väiksemad portsjonid

Vali sügakülmutamiseks pigem väiksemad portsjonid - suuri käntsakaid on sealt paha välja õngitseda ja nende sulatamine võtab kauem aega. Õigem oleks sügavkülma pandav portsjoniteks prepareerida, nii on seda ka pärast lihtne kasutada.

4. Pigem riiulid või läbipaistvad kastid

Sul on suurest sügavkülmakirsust kõige alumisi asju paha välja õngitseda, seega oleks mõttekam muretseda kas riiulitega või läbipaistvate kastidega sügavkülmik.

5. Ka sügavkülmutatud toit pole igavene

Tuleb tuttav ette - paned toidu (näiteks marjad) sügavkülma ja unustad selle sinna rohkem kui aastaks? Arvesta, et ka sügavkülmutatud toidul on säilivustähtajad. Säti varem sügavkülmutatu ettepoole, nii tarvitad selle kiiremini ära.

6. Korralikult suletud pakendid

Hoolitse, et sügavkülma pandav toit oleks korralikult suletud pakendis. Vaakumpakendamine on siin heaks abimeheks - neid masinaid müüakse ka koduseks kasutamiseks ja need pole sugugi kallid.

7. Pigem rohkem kui vähem

Mida rohkem toitu sügavkülmikus on, seda paremini see külma peab. Ent väga täis ka ei maksa seda toppida - õhk peab ikka liikuda saama.

8. Sulata külmkapis

Kõige õigem oleks tõista sügavkülmutatud toit mõneks ajaks (näiteks ööks) külmkappi sulama, mitte kohe toatemperatuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles