Elu ärevusega: kaheksa asja, mida need inimesed iga päev kogevad või mõtlevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Öeldakse, et raamatut ei tasu hinnata selle kaane järgi. Sama kehtib ka inimeste kohta, sest me kunagi ei tea, mis toimub teise inimese peas. Ärevushäire on üks enam levinud vaimse tervise probleeme. Paljud meid ümbritsevad inimesed käivad iga päev ringi ja elavad oma tavapärast elu hoolimata sellest, et nende sees toimub totaalne kaos.

Kui tead kedagi, kel on ärevushäire, siis esimene asi, mida tasuks meeles pidada, on see, et sina ei saa nende olukorda parandada ja see on normaalne. Peaasi, et sa oleksid olemas ja kuulaksid, kui ta tahab sulle midagi rääkida. Proovi mõista, milline on tema igapäevaelu, aga ära ärritu, kui sul on sellest raske aru saada. Lifehack.org tõi välja kaheksa asja, mida ärevushäirega inimesed iga päev kogevad või mõtlevad.

1. Ärevus on armutu

Ärevus ei hooli sellest, mis inimese elus parajasti toimub. Pole vahet, kas sul on tööl pingeline olukord või oled hiljuti kaotanud lähedase ning tunned, et sa tõesti ei jaksa lisaks kõigele muule ka ärevusega rinda pista. Ta hiilib ikkagi ligi ega lase sul oma tavapärast elu elada. 

2. Ärevushäirega inimene ei saa «lihtsalt välja minna»

Ärevushäirega inimese jaoks ei ole lihtne minna toidupoodi või juuksurisse, kuigi need tunduvad olevat täiesti tavalised tegevused. Ärevushäirega inimene pole suuteline poeskäiku nautima, sest ta muretseb paljude muude asjade pärast, mis ei lase tal hetkes kohal olla. Ja kui ta peab mõtlema sellele, et juuksuri juures tuleb umbes tunnike paigal istuda ja võib-olla ka juuksuriga suhelda, siis see muudab olukorra tema jaoks palju stressirohkemaks, kui asi tegelikult väärt on.

3. Ärevus paistab välja

Paljud ärevusele viitavad sümptomid on inimese sees, ent kahjuks on ka füüsilisi sümptomeid, mis paistavad välja. Ärevuses inimene võib näiteks punastada, rohkem higistada, tal võib esineda hingamisraskusi, ta ei suuda paigal püsida, võib esineda iiveldust ja palju muudki. Kõige hullem on see, et kui teised inimesed peaksid neid sümptomeid märkama, siis see muudab ärevuses inimese jaoks olukorra kordades hirmsamaks. 

4. Stressirohked olukorrad on ärevuses inimese jaoks eriti hullud

Kui su elu on üsna hea ja sul esineb paanikahoogusid, siis kujuta vaid ette, kuidas sa reageerid siis, kui elus on raskem periood. Ärevus muudab iga keerulise olukorra veelgi hullemaks, sest ärevuses inimene ei tule stressiga normaalsel moel toime, vaid ta kogeb seda palju rohkem ja palju karmimalt kui teised.

5. «Jää iseendaks.» Jah, muidugi

Ärevushäirega inimesed võivad olla väga head suhtlejad ja neil võib olla hea huumorisoon, aga ärevus võib seda kõike suurel määral varjutada. «Jää iseendaks» võib ju olla hea soovitus, aga ärevusega inimese jaoks võib see olla keeruline ja ta ei suuda seda soovitust järgida. Ärevus lihtsalt ei lase inimesel iseendaks jääda. Ka sellises olukorras, kus inimene tahab lõõgastuda ja lasta oma parimatel omadustel välja paista, võib ärevus välja lüüa ja inimest halvata.

6. Ärevus ei lase kainelt mõelda

Kui sa kannatad ärevuse all, siis sa pole suuteline selgelt mõtlema. Sinu mõtted keerlevad pidevalt ringi ja see karussell ei peatu kunagi. Isegi kõige väiksema ja näiliselt tühise otsuse langetamine võib palju aega võtta. 

7. Uinumine võib raske olla

Uni on kehale ja hingele väga vajalik ning ärevuses inimese jaoks oleks uni ääretult kasulik. Kahjuks võib ärevuse tõttu olla keeruline uinuda ja paljud ärevushäirega inimesed saavad magada vaid tänu ravimitele. Ärevuses inimese mõte ei lülitu kunagi välja, tal on pidevalt «vaja» millegipärast muretseda. 

8. Ta tahaks end lihtsalt normaalselt tunda

Kõige hullem asi ärevuse juures on see, et sa vaatad teisi inimesi, kes naudivad oma elu ja teevad lõbusaid asju ning soovid, et sinagi saaksid «normaalne» olla. Kahjuks ei mäleta paljud ärevushäire all kannatavad inimesed, mida «normaalne» tähendab, sest nad on juba aastaid ärevusega elanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles