15 reeglit, mida sportlikud naised alati järgivad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas sportlik eluviis tähendab seda, et viis korda nädalas tuleb käia jõusaalis rassimas ja süüa ainult salatit? Tuleb loobuda šokolaadist või leida kõigi toiduainete vahel tervislik tasakaal?

Brit.co uuris 15 imetlusväärselt ja sportlikult naiselt, milliseid reegleid nemad igapäevaselt järgivad. Loe ja võta neilt eeskuju!

1. Iseendaga tuleb rahul olla. Tervisenõuandeid pakkuva veebilehe A Better Way to Wellness esindaja Skye McKennon sõnas, et tema jaoks on kõige olulisem see, et ta tunneks end oma kehas mugavalt. «Kui tunned end hästi ja keskendud üleüldisele heaolutundele, siis on kerge ka motivatsiooni leida,» ütles McKennon.

2. Sea endale eesmärke ja hoia oma edusammudel silma peal. Treener Joselynne Boschen lausus, et sportlikud naised seavad endale selgeid eesmärke ja kasutavad aktiivsusmonitore, et oma edusammudel silma peal hoida. Boscheni sõnul ei tasuks kilokaloreid lugeda, sest see tekitab vaid stressi.

3. Ole järjepidev. «Ma teen ka reisimise ajal trenni,» sõnas reisi- ja fitnessiblogija Anastasiya Craze. «Reisin mööda maailma ringi ja alati pole võimalust jõusaali minna. Vahel vaatan YouTube'ist videoid ja teen nende eeskujul hotellitoas trenni.»

4. Suhtu trenni sama tõsiselt kui teistesse kohustustesse. Sportlikud naised leiavad alati trenni jaoks aega, ka siis, kui nende graafik on juba üsna tihe. Kui tarvis, pane trenn endale lausa märkmikusse kirja.

5. Ole valmis spontaanseks treeninguks. Tantsuõpetaja Allie Gavin ütles, et lühike trenn on igatahes parem, kui trenni ärajätmine. «Kontoris võiksid olla mugavad jalanõud, mille saad vabal hetkel jalga tõmmata ja näiteks kõndima minna,» soovitas ta.

6. Treeningkava võiks olla mitmekülgne. Treener Jillian Lorenze soovitas teha iga päev erinevat treeningut, sest siis ei tüdine sa trennist ära ja mitmekülgsus lisab elule teatavasti vürtsi. 

7. Varu aega venitamiseks. Pole vahet, kas teed trenni viis minutit või pool tundi, venita oma keha enne ja pärast treeningut. 

8. Luba kehal vahel ka puhata. Puhkepäevad on väga olulised, seda teavad kõik sportlikud naised. Vali ise üks päev nädalast, mil lubad oma kehal puhata. Maga kaua, jaluta rahulikus tempos ja lase kehal taastuda, et ta saaks uuteks trennideks energiat varuda.

9. Köögis võiks järgida 80/20 reeglit. Kuulsuste treener Jillian Michaels soovitab köögis alati järgida 80/20 reeglit, mis tähendab seda 80 protsenti päevasest kilokalorite normist tuleb tervislikust toidust ja 20 protsenti maiustustest, snäkkidest või muudest toitudest, millega võiks piiri pidada. Michaelsi sõnul loob selline vahekord mõnusa tasakaalu ja inimene ei tunne, et ta peaks mõnda toiduainet täielikult vältima.

10. Hommikusöök võiks olla valgurikas. Treener Julie Rogers selgitas, et söögikorra vahelejätmine võib tekitada väsimust ja seetõttu ei pruugi sul olla piisavalt energiat, et trenni teha. Hommikusööki peetakse päeva tähtsaimaks söögikorraks, seega tee hommikul õigeid valikuid.

11. Ära lase oma energiatasemel langeda. Tervisenõustaja Kate Rowe soovitas alati snäkke käepärast hoida. «Pane tervislikud snäkid käekotti, hoia neid autos ja kontoris,» sõnas ta.

12. Joo piisavalt vett. Kuulsuste treener Autumn Calabrese sõnas, et ääretult oluline on päeva jooksul palju vett juua. Vedelikupuuduse tõttu tekivad erinevad isud kergemini, kehal on vähem energiat ja sa ärritud kergemini. Kõige selle vältimiseks tuleks vett juua.

13. Ära keela endale ühtegi toitu. Kui sa armastad magusat, siis ära arva, et suudad edukalt kaalu langetada samal ajal magusale mõeldes, ent seda mitte süües. Sportlik eluviis ei tähenda seda, et sa loobud täielikult teatud toitudest, see tähendab hoopis seda, et sa leiad tasakaalu. Kui sa tõesti oled juba kolm päeva tordist mõelnud, siis ära piina end ja luba endale tükike torti. 

14. Mõtle ka vaimsele tervisele. See tekitab päris hea tunde, kui sa hoolitsed oma keha eest, aga ära unusta ka oma vaimset tervist. Sportlikud naised hoolitsevad nii füüsilise kui vaimse tervise eest. Näiteks mediteerimine aitab vaimse tervise eest hoolt kanda ja lubab ajul pingsast mõtlemisest puhata.

15. Maga piisavalt. Hoolimata sellest, milline on su päevakava ja kui sageli sa trenni teed, ürita vähemalt kaheksa tundi magada, et keha saaks puhata. Hea uni on kasulik ka vaimsele tervisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles