Toidud, mille sagedasel söömisel võid särava näonahaga hüvasti jätta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.freepik.com

Londonist pärit toitumisnõustaja Kim Pearson rõhutab, et toitumisel on suur roll välimusele ning jagab mõne nipi, millised toidu teevad jume säravaks ning millised hoopis süvendavad naha vananemist.

Vananedes muutub nahk õhemaks ning on rohkem altim kuivama, vahendab Daily Mail. Selle vältimiseks on asendamatud rasvhapped, et nahk jääks kauaks elastseks ja niisutatuks nii seest kui väljast. Seega on hea lisada menüüsse Omega-3 rasvhappeid sisaldavaid kalasid (lõhe, tuunikala), röstimata pähkleid ja seemneid (eriti linaseemned).

Puu- ja juurviljade valikul jälgi lihtsat nippi – kõigi vikerkaarevärvide söömist. Eredavärvilised puu- ja köögiviljad sisaldavad ohtralt fütotoitaineid, mis toimivad antioksüdantidena ning kaitsevad naharakke välismõjude ja kahjustuste eest. Mida värvilisemad toiduained – näiteks brokoli, mustikad, sidrun, paprika, apelsin jm -, seda parem sinu nahale ja kehale.

Võimsa antiüksüdandina toimib ka roheline tee, mis annab naha noorenemisele hoogu. Rohelist teed ei pea tingimata jooma kuumalt, vaid võib endale valmistada ka suvise jäätee. Pigista sinna sisse sidrunit ning mündilehti, mis sisaldavad palju C-vitamiini – see soodustab samuti kollageeni tootmist ning hoiab sind hüdreerituna.

Kahtlemata tasub noorusliku väljanägemise säilitamiseks vältida alkoholi, mis kiirendab rakkude vananemist. Samuti soodustab see veepuudust ning avaldab negatiivset mõju sellele, kuidas keha toitaineid säilitab ja kasutab.  

Ei tule ilmselt üllatusena, et nahasõbralikud pole ka igasugused valmistooted, olgu tegu pagaritoodete, pitsade, kastmete või muu sellisega. Valmistooted kubisevad rafineeritud süsivesikutest, ebatervislikest rasvadest ning kunstlikest lisaainetest. Jäta need parem heaga oma menüüst välja ning proovi eelistada võimalikult palju puhtaid toiduaineid – teravilju, puu- ja köögivilju, pähkleid ja seemneid, kala, liha, muna jm. Selle eest tänavad sind nii nahk kui taljejoon.

Pagaritoodete ja pasta rohke tarbimine paistab juba näost välja, kuna neis sisalduvad lihtsuhkrud vähendavad nahas sisalduvat kollageeni ning ühtlasi naha elastsust. Naha seisundit parandab tühjade suhkrute ja süsivesikute unustamine ning looduslike magusainete (stevia, ksülitool) kasutamine.

Lisaks naha noorena hoidmisele ära jäta unarusse ka keha – hoia end päeva jooksul vähemalt tund aega aktiivsena, puhka ja maga piisavalt, tegele joogaga ning hoidu stressamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles