Naiste ja meeste keskkonnamõju on erinev

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Anne Kivinukk Sihtasutusest REC Estonia rääkis portaalile bioneer.ee, et naised ja mehed mõjutavad keskkonda erinevad - näiteks kosmeetikatööstusel kui peamiselt naistele orienteeritud tööstusharul on keskkonnale saastav mõju ning lisaks on naistel võtmepositsioon tarbimisotsuste langetamisel.

Kivinukk märkis, et 80 protsendil juhtumitest otsustavad naised perekonnale vajalike ostude üle ning emade hoiakud mõjutavad laste tarbimisharjumusi.

Samas on naised keskkonnaprobleemide tõttu ka meestest enam ohustatud. «Juba koolis õppisime, et naised on toksiliste kemikaalide ja teiste saasteainete suhtes vastuvõtlikumad kui mehed. Sugurakkude alged on naisehakatisele juba sündides kaasa antud ning need on keskkonnategurite mõju all kogu elu. Riskid naiste tervisele on eriti suured linnades, kuhu on koondunud keskkonda saastavad tööstusettevõtted,» selgitas Kivinukk.

Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus koos partneritega Helsingist ja Riiast uurib praegu koostöös REC Estoniaga eraldi meeste ja naiste ökoloogilist jalajälge, kuid Kivinukk tõdes, et uuringus kasutatakse kalkulaatorit, mis sarnaselt teiste omalaadsetega on universaalne ega järgi soolisi aspekte.

Kuigi naistel on oluline keskkonnamõju näiteks kosmeetikavahendite kasutamise läbi, ei käsitle kalkulaator kemikaale sellest seisukohast. «Seega ma arvan, et meie uuringus avaldub meeste ja naiste keskkonnamõju erinevus eeskätt lennureiside kaudu, millel on ökoloogilise jalajälje näitajale väga suur mõju. Ilmselt otsustab meie uuringus asja see, kuivõrd mehed-naised näiteks töölähetustega hõivatud on,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles