Miks osa inimesi on aseksuaalsed?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Loodus on seadnud nii, et meie hulgas on inimesi, kes ei tunne seksi vastu mitte mingisugust huvi ehk nad on aseksuaalsed.

21. sajandil eksponeeritakse igal sammul alasti keha ja seksi, kuid üsna vähe on teada nende kohta, keda seksihullus ei huvita, edastab seeker.com.

Miks siis osa inimesi on aseksuaalsed? Teada on, et neid ei huvita seksipartneritena ei vastassoolised ega samasoolised ning neil tavaliselt ei teki seksuaalset erutust.

Kirjanik Julia Deckeri sõnul on ta aseksuaalne, kuid tal on seksikogemusi, mille seas oli nii talutavaid kui ebamugavaid.

«Need kogemused ei olnud nauditavad, ei olnud erutavad ega pannud mind rohkem seksi tahtma,» teatas Decker.

Ta lisas, et seksides ei tundnud ta end mõnusalt ja kaotas liigselt energiat. 

Paljud aseksuaalid märkavad juba puberteedieas, et neil ei ole ihasid nagu on teistel selles vanuses ja nad ei tunne seksi vastu huvi.

Esmalt arvavad paljud aseksuaalsed inimesed, et neil on midagi viga, kuid mida vanemaks nad saavad, seda enam aktsepteerivad nad end sellisena nagu on.

Palju räägitakse seksuaalsusest, sealhulgas homoseksuaalsusest, kuid aseksuaalsus on seni «avastamata maa». Uuringuid tehakse, kuid veel ei ole selge, kas selle põhjuseks on geenid, psühholoogiline probleem või keskkond.

Seksuoloogide teatel ei ole aseksuaalsus haigus ega hälve, pigem inimese vaba valik ning sellised inimesed elavad õnnelikku elu ka ilma seksita.

Aseksuaalsus ei ole tsölibaat, mis on teadlik seksuaalsest tegevusest loobumine. Paljud aseksuaalid seksivad, kuna soovivad uurida, millised on nende tegelik seksuaalsus ja vajadused ning tsölibaadipidajad on seksuaalsed.

Aseksuaalide seas on neid, kes romantilisest suudlusest ja kallistusest kaugemale ei lähe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles