Jesper Juul: lapsed oskavad öelda «ei»

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taani pereterapeut Jesper Juul pööras konverentsil «Kas lapsevanemaks sünnitakse või õpitakse?» tähelepanu sellele, et kuigi sageli räägitakse lastele piiride kehtestamise vajalikkusest, on lastel tegelikult oma piirid olemas ja nad oskavad täiskasvanutest pareminigi öelda «ei» või «jah».

Juul tõi näite eelviimastest jõuludest, kui ta viibis ise välisreisil ning helistas, et rääkida oma lapselapse Alexiga, kes oli siis 3,5-aastane. Juul teadis, et just sel hetkel mängib lapselaps tõenäoliselt äsja kingiks saadud mänguasjadega, kuid palus telefoni vastu võtnud minial Alexile öelda, et vanaisa tahab temaga rääkida.

Lapse ema esitas vanaisa soovi aga hoopis teistmoodi - öeldes Alexile, et vanaisa on telefoni otsas ning küsides, kas ta soovib vanaisaga rääkida. Laps ei pööranud küsimusele mingit tähelepanu, kuna oli mängimisega hõivatud.

Siis palus Juul tema sõnu täpselt korrata: «Vanaisa tahab sinuga rääkida.» Seepeale olevat laps umbes 15 sekundiks mõttesse jäänud ning siis öelnud: «Kas sa võiksid olla nii kena ja öelda talle, et ta ei saa minuga rääkida?».

Pereterapeut märkis, et kuigi lapse selline vastus võib esmapilgul tunduda ebaviisakas - ka ka Alexi 90-aastane vanavanaema olevat seda kuuldes öeldes, et nii ei räägita vanaisaga - näitab see tegelikult, et lapsel on oma piirid ning ta oskab öelda «ei».

Veel üks näide lapse isiklikest piiridest puudutas juba teismelist tütarlast. Nimelt kurtis üks Juuli juures nõustamisel käinud ema, et tema 12-aastane tütar tahtis ennast augustada, kuid vanematel õnnestus läbi suruda kokkulepe, et ta võib seda teha siis, kui on 15. Oma 15. sünnipäeval lasigi neiu endale nabarõnga panna ning kõik olid rahul - tütar sai oma tahtmise, vanemad ei pidanud aga muretsema oma tuttavate pärast, sest nabarõngas polnud riiete alt näha.

Üllatus saabus aga mõne aja pärast, kui vanemad otsustasid 10 päevaks koos reisile minna. Koju naasnud, avastasid nad, et tütar oli oma näo ära augustanud ja nüüd oli tegemist juba suure naelaga, mida oli võimatu mitte märgata. Kuigi vanemad üritasid teha kõike, et tütar nende meelest kohutava «kaunistuse» ära võtaks, ei allunud ta kuidagi nende tahtmisele.

Pereterapeudi sõnul tundsid vanemad selles olukorras, et see on nende läbikukkumine, kuid tema soovitas asja hoopis teise nurga alt vaadata: tegelikult suudab teie laps endale kindlaks jääda, enda eest seista! Ostke kaks pudelit šampust ja tähistage - teie laps saab elus hakkama küll!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles