Kaheksa nõuannet, mis ei aita depressioonis inimest (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Need, kes pole ise depressiooni kogenud, ei mõista sugugi, millega on tegu või kuidas võib depressioon inimesele mõjuda. Kui sina kuulud nende inimeste hulka, siis võib sul olla raske mõista sõpru või tuttavaid, keda depressioon piinab.

Kui soovid depressioonis inimesele toeks olla, siis pead üritama seda seisundit mõista. Ära arva, et iga nõuanne, mis sulle tundub positiivse ja toetavana, mõjuks depressioonis kaaslasele samamoodi. Lifehack tõi välja kaheksa nõuannet, mis ei aita sugugi neid, kel on depressioon.

1. «Võib-olla sa peaksid lihtsalt nutma, siis hakkab kergem»

Depressioon ei kao pärast nutmist ära, see on kestev ja üsna ebameeldiv masendushoog. Ära paku depressioonis inimesele, et ta võiks nutta, sest siis hakkab kergem. See pole nii lihtne ja depressioonis inimesel võib olla sootuks raske nutta.

2. «Sa peaksid rohkem väljas käima. Kui sul on üks hea päev, siis muutub kõik jälle normaalseks»

Kui sa tõesti soovid olla toeks inimesele, kel on depressioon, siis ürita mõista, et selle ravi võtab kaua aega. Kodust välja minek ja mõni hea päev võivad ajutiselt meeleolu paremaks muuta, kuid depressiooni need ei ravi. Depressioon võib sõprussuhteid kurnata, sest depressioonis inimene võib sageli plaane tühistada või ta ei pruugi ise sinuga ühendust võtta.

3. «Ära mõtle kogu aeg negatiivsetele asjadele, keskendu positiivsele»

Kahjuks pole see nii lihtne, kui võiks arvata. Soovid ja ambitsioon võib kiskuda inimest ühes suunas, aga tema ajukeemia võib teda kõvasti tagasi hoida. Depressiooni tõttu ei pruugi inimene reaalsust hästi mõista. Negatiivsed mõtted võivad muutuda tema reaalsuseks ja ta ei tea, kuidas sellest nõiaringist välja rabeleda. 

4. «Ära muretse, sul oleme meie. Räägi meile rohkem, mida sa mõtled ja tunned»

Kuigi vahel on sellest kasu, kui saad oma muresid kellegagi jagada, siis depressioonis inimene ei pruugi tahta seda teha. Ta võib olla väga tundlik ja ta ei usu, et keegi tema muret üldse mõistaks. Depressioonis inimene ei taha, et teised arvaks, justkui ta viriseb palju või et ta dramatiseerib enda olukorda üle.

5. «Jätka oma igapäevaste tegemistega ja peagi tunned end paremini»

Depressioonis inimese jaoks võivad ka kõige tavapärasemad ja lihtsamad tegevused olla suureks väljakutseks. Pelgalt voodist välja tulemine, päevaks valmistumine, söömine ja isegi magamine võivad osutuda väga rasketeks ülesanneteks. Pealegi ei aita ükski neist tegevustest depressiooni vähendada.

6. «Kui sa ainult prooviksid olla veidi positiivsem, siis sul hakkaks kindlasti parem»

Depressiooni ravi võib võtta kaua aega ja sel teekonnal võib ette tulla mitmeid takistusi. Depressioon võib mõnel hetkel juba leebemaks muutuda, aga sellele võib järgneda järsk langus, mis lööb inimese põlvist nõrgaks. Ära ütle talle, et ta peaks lihtsalt positiivsemalt mõtlema, sest sellest pole kasu.

7. «Eesmärkide seadmine ja nende saavutamine aitavad sul sellest august välja tulla»

Depressioonis inimesele ei mõju edu saavutamine sama rahuldavalt kui vaimselt tervele inimesele. Ta võib edu saavutada, aga depressiooni tõttu ei suuda ta sellest olukorrast niivõrd palju rõõmu tunda. Veelgi enam, depressioonis inimesed võivad enda valdkonnas tegelikult kõvad tegijad olla, ent edukus ei vähenda nende depressiooni.

8. «Kui sa õpid oma emotsioone kontrollima, siis saad depressioonist jagu»

Depressioon on keerukas seisund, sest see mõjutab nii vaimset kui füüsilist tervist. Kui sulle tundub, et oled emotsioonid kontrolli alla saanud, siis võivad füüsilised probleemid (valud, väsimus, isupuudus) emotsioonid taas kontrolli alt välja lüüa. 

Kui soovid depressioonis inimesele toeks olla, siis ürita mõista, et tema jaoks on iga päev suur võitlus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles