Tükike Toscanat Tallinna servas

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ka Eestisse on võimalik tuua tükikese Toscanat – päevalilled kannavad ju teadagi ka siin pead ning viinamarjadki jõuavad valmis saada. Kuidas ühe Eesti pere aia taastamine käis?

Foto: erakogu
Foto: erakogu Foto: Erakogu

Kahe aasta eest varakevadel, pärast uude koju kolimist, meenutas Taivo Nigoli koduaed Pirita-Kosel justkui «Ülesküntud uudismaa» illustratsiooni – maakütte paigalduse tõttu tuli kogu õuemuru pahupidi pöörata ning ainsa rohelusena kõrgus luitunud terrassi ees läbipaistmatu võsana tuhkpuuhekk. Ent netiraadiojaama Happy U looja on, nagu ettevõtte nimigi ütleb, optimistliku meelega mees ning nüüd tervitab külalist sealsamas tõeline pildiraamatu-iluaed.

Foto: Erik Prozes

Rassimist on olnud üksjagu, seda enam, et suurema osa aiast pole nad mitte üksnes istutanud, vaid ka valmis kopsinud-saaginud oma pere jõududega. Nii said akende alla valged istutuskastid, kus sajad suvelilled silma rõõmustavad.

Foto: Erik Prozes

Vana kaevgi sai uue kuue: seal ilutseb alusega lillekast, ent selle saab pealt ära tõsta ning kaevu endist viisi kasutada.

Inspiratsiooni Itaaliast

Osa köögivilja- ning ilutaimi on koha leidnud ratastega peenrakastides – et oleks lihtsam ühest kohast teise transportida, selgitab Taivo. «Aga eks selle meisterdamisega on nii, et arvad küll, et läheb kähku, aga enne kui aru saad, on paar päeva möödas,» muigab ta.

Foto: Erik Prozes

Kui aias müttamisest vahepeal isu täis sai, käisid nad elukaaslasega Toscanas inspiratsiooni kogumas: mekutasid veini, maiustasid prosciutto’ga ja pidasid plaani, kuidas tükike päikeselist Itaaliat külmale maale kaasa võtta. Ja võtsid ka: valge koduaia tagant sirutavad nüüd oma päid päevalilled, suured ja väiksemad. Päikeselise seina vastas peaks aga tänavu esimest saaki andma viinamarjad.

Foto: Erik Prozes

Valge koduaed valmis talguliste abiga. Panid aga oma kodu üle-eestiliseks talgupäevaks kirja, kuhu kutsusid sõpru ja tuttavaid ka tööle. «Talgute mõte on ju läbi aegade olnud üheskoos ära teha need tööd, mis talumajapidamises tegemist vajasid, kuid milleks pererahval töökäsi nappis,» selgitab Taivo. Abivägi saabus ja ajahambast puretud vana piirdeaed sai vilunud meistrimehest Taivo eestvõttel nagu naksti uuega asendatud. Et oleks, kus abilistele talgusuppi pakkuda, pani pere keset õue koguni varjualuse püsti, alusterrassiga ja puha.

Foto: Erik Prozes

Nüüdki saab seal sumedal suveõhtul mõnusasti vahuveini juua, kuigi kohti selleks jagub aias rohkemgi: värske ilme saanud terrassile mahub suurem seltskond, romantiline lauake ootab aga elupuuheki varjus. Ning mis sobiks paremini suupäraseks kui oma aia maasikaid - viimaseid korjavad nad oma maasikapeenrast kausitäite kaupa.

Nutikas aed

Vahepeal asub meid aiaringkäigul jälitama robotniiduk. «Kas ma ei öelnud, et võtsin lamba,» naerab Taivo. Kõrgtehnoloogiline lammas pidavat ise aru saama, millal muru pügamist vajab, ning asub siis usinalt harvendama. Kodukassid Choco ja Rio on iseliikuriga igatahes harjunud ega kergita õuel sebija peale vurrugi.

Foto: Erik Prozes

Tehnoloogia on aednikel abiks mujalgi: kasvuhoone on varustatud nutika kastmissüsteemiga, mis teatud kellaajal kaks korda päevas pinnase niiskustaset kontrollides vajalikul hulgal vett eraldab. «Vesi tuleb aeda viia ning veevõtukohti tekitada, hea oleks, kui mitmesse kohta,» annab Taivo hobiaednikele nõu.

Foto: Erik Prozes

Kas nüüd on pererahval aega võrkkiiges lesida ja sinitaevast imetleda? «Kasvuhoonesse tahaks valgustuse sisse saada, ja üht-teist ikka on veel teha,» loetleb Taivo. Ent külalisele paistab elu suvises Pirita-Kose koduaias juba praegugi ilus. La vita e bella, õhkaksid itaallased.

Foto:
Foto: Foto: Erik Prozes

Pane oma aed konkursile

Suvi on täies hoos ning Postimehe koduportaal ja Fiskars kutsuvad teid üles saatma fotosid oma koduõuest, aiast, rõdust või terrassist hiljemalt 1. augustiks konkursile «Meie kaunis koduõu». Parimatele paneb Fiskars välja aiapidajaile sobivad auhinnad, võitjad valib välja Postimehe koduportaali ja Fiskarsi ühine žürii. Saada kuni kolm oma parimat pilti veebiformaadis hiljemalt 1. augustiks meilile kodu@postimees.ee. Lisainfot saad Postimees Kodu portaalist kodu.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles