Egle Eller-Nabi: 10 näpunäidet enne ja pärast rinnaoperatsiooni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egle Eller-Nabi
Egle Eller-Nabi Foto: www.cc.ee

Paljud rinnaoperatsiooni läbinud naistest tegelevad professionaalselt või hobikorras mõne spordialaga. Treenerina tahaksin neile naistele südamele panna, et nii enne kui pärast rinnaoperatsiooni tuleb teha muudatusi oma igapäevastesse harjumustesse. Muuta tuleb nii füüsilist koormust, toitumist kui isegi riietust, et rinnaoperatsiooni tulemus jääks ilus ja paranemine toimuks kiiresti, annab nõu treener Egle Eller-Nabi.

Siin on minu kümme näpunäidet naisele, kes soovib oma rinnaoperatsioonist võtta maksimumi.

1. Räägi kliinikus oma elustiilist

Räägi kliinikus oma treeningharjumustest nii täpselt kui võimalik. See kõik mõjutab seda, kui kiiresti sa pärast rinnaoperatsiooni taastud ja milline saab olema sinu treeningkava tulevikus.

Kindlasti tasub enne rinnaoperatsiooni kliinikus täpselt kirjeldada oma trennide iseloomu. Kas sulle meeldib jooksmas käia, eelistad rühmatreeninguid või käid jõusaalis? Oled sa harrastus- või profisportlane? Kui palju kasutad treeningutes oma ülakeha?

2. Implantaadi suurus = paranemise kiirus

Implantaadi suurus on üks teguritest, mis mõjutab paranemise kiirust. Neile, kes tegelevad spordialaga, mis nõuab aktiivset ülakehatööd, soovitan väiksemaid rindu. Muidugi sõltub valik ka sellest, kui kaua inimene on valmis oma spordialast eemal olema. Väiksem implantaat tähendab kiiremat paranemist ja kiiremat naasmist trenni.

3. Langeta koormust enne operatsiooni

Operatsioonile minnes peab rinnalihas olema lõtv ja puhanud olekus, et selle taha oleks kerge implantaati asetada. Seetõttu tuleb operatsiooniaega valides juba varakult arvestada, et umbes kuu aega enne kliinikusse minekut peaks ülakoormuse kehalt maha võtma. Sinna hulka kuuluvad kätekõverdused, rinnalt surumised ja erinevad seljaharjutused. Eriti kehtib reegel nende puhul, kes teevad jõusaalis trenni rohkem kui kolmel korral nädalas.

4. Taastu kuus nädalat

Taastumisaega peaksid võtma vähemalt kuus nädalat pärast operatsiooni. Voodirežiimil ole umbes 1-2 nädalat pärast operatsiooni. Ära tõsta midagi raskemat kui 5 kg: olgu see laps või poekott. Alates 3. nädalast võid hakata jalutamas käima, andmata koormust ülakehale. Need on orienteeruvad numbrid, mis võivad muutuda sõltuvalt implantaadi suurusest, selle asukohast, patsiendi taastumiskiirusest jne. Alati tasub kliinikust üle küsida, kas ja millal on õige aeg trenniga alustamiseks.

5. Alusta trenniga vaikselt

Aktiivsed sportijad tahavad tavaliselt kiiresti treeningusse naasta, aga ei teadvusta endale olulist: liiga kiiresti trenniga alustamine venitab taastumise pikemaks. Samuti ei saa korralikult ei treenida ega puhata. Mida suurem on trauma või mida suurem implantaat on kehas, seda hiljem saab hakata treenima.

Kui õige aeg on käes, tuleb treenimist alustada alakehast ja jalgadest ning rindkerele mõelda alles alates 8. nädalast. Ka rindkerele harjutusi tehes peab mõtlema vaiksele algusele. Alusta väikeste raskustega ja ära treeni rinda. Ole ettevaatlik kõikide harjutustega, mis liiguvad õlast üles- või tahapoole. Kohe, kui kusagilt midagi kisub, tuleb treening katki jätta. Ülakehatreeninguga raskustega ei tohi tegeleda enne 3. kuud pärast operatsiooni.

6. Ära keskendu rinnalihasele

Tegelikult ei olegi pärast rinnaoperatsiooni mõtet eraldi rinnalihase treeningule keskenduda. Mina soovitan rinnalihaste väljajätmist treeningkavast isegi neile, kes tegelevad fitnessiga. Tuleb arvestada sellega, et operatsiooni käigus on osa rinnalihasest lahti lõigatud. Tugev rinnalihase treenimine võib rinnaimplantaati liigutada. Samas ei paista rinnalihas niikuinii välja ning selle treenimise kasutegur on väike.

7. Pööra tähelepanu kätele

Neile, kes tahavad ülakehale harjutusi teha, soovitan keskenduda käte vormimimisele. Soovitan seda teha masinatega ja kergetel raskustel. Vabade raskuste oht on see, et nende liikumine ei ole kontrollitud. Treeninguks sobivad liigutused, mis on keha lähedal. Näiteks ei tohiks küünarnukk liikuda õlast tahapoole ja üles-alla tõmbed tuleks samuti välja jätta. Hea on alustada kummilindiga – midagi ei ripu käe otsas ja linti saab ise reguleerida.

 

8. Ole ettevaatlik rühmatrenni ja jooksmisega

Rühmatreeninguid, nagu ka jooksmist, ei soovita ma enne 9. nädalat. Rühmatreeningu puhul on ohuks ootamatud liikumisuunad ja kiirelt vahetuvad harjutused, mis teeb keha asendite hoidmise raskemaks. Jooksmisega kaasneb rindade suur rappumine. Nii võid ohustada implantaadi kinnitumist oma õigele kohale.

9. Väiksem koormus = väiksem energiavajadus

Alati tuleb arvestada täisväärtusliku toitumiskavaga – enne operatsiooni juba seetõttu, et vereproovid oleksid korras. Samas ei ole mõned toidulisandid lubatud. Tarbida ei tohi õli baasil lisandeid, nt oomega rasvhappeid. Kliinikus loe täpselt ette, milliseid lisandeid igapäevaselt kasutad.

Pärast operatsiooni söö kergemini seeditavaid toite. Kuna tavapärane trenni maht on vähenenud, vähenda ka oma menüüd. Toidukord peaks olema tavapärasest väiksem, et taastumisprotsessi käigus tekkinud ülekilod ei põhjustaks stressi.

10. Investeeri heasse spordirinnahoidjasse

Pärast rinnaoperatsiooni tuleb kanda bandaaži nii kaua kui kliiniku poolt määratud. Samuti soovitan investeerida korralikku spordirinnahoidjasse, mis oleks tugev ja rinda hästi toestav. Nii kestab ilus tulemus veel aastakümneid.

Kokkuvõtvalt tahan veelkord rõhutada kõige olulisemat: Nii nagu rase peab nõu ämmaemandaga, peab ka rinnaoperatsiooni patsient kogu protsessi käigus kliiniku nõuandeid tõsiselt võtma. Nõuannetest möödavaatamisega võib ilusad rinnad lihtsalt ära rikkuda.

Egle nõuanded ilmusid Christinas Clinicu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles