Ainult vegantoitu söönud väikelaps võeti vanematelt ära

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Itaalias võeti vanematelt ära 14-kuune laps, kes oli alatoidetud ja üsna nõrga tervisega. Väikelapse viisid haiglasse tema vanavanemad, kes olid lapse pärast mures. Vanavanematega vesteldes selgus, et vanemad olid lapsele pakkunud vaid vegantoitu.

Juuli esimestel päevadel Milano haiglasse viidud lapsele tehti erinevaid teste ja selgus, et ta on alakaaluline ning kaltsiumi tase tema organismis on kriitiliselt madal. Probleeme oli ka lapse südamega ja talle tehti kiirelt operatsioon, edastab Good Housekeeping.

Kuigi südamerike oli lapsel kaasasündinud, mitte tingitud tema toitumisest, ütlesid arstid, et lapse toitumiskava muutis tema tervislikku seisundit kahtlemata halvemaks. Haigla lasteosakonna juhataja Luca Bernardo sõnas, et kuigi iga lapsevanem otsustab ise, millist toitu ta lapsele pakub, oleks see beebi pidanud sünnist saati saama toiduga rohkem kaltsiumi ja rauda.  

Toitumisteadlane Jaclyn London selgitas, et vegandieet ei ole kindlasti beebidele ohutu, sest lapsed vajavad kasvamiseks ja aju arenemiseks olulisi toitaineid, muuhulgas rasvhappeid, rauda, kaltsiumi, valke. Vegantoitudest ei pruugi laps kõiki vajalikke toitaineid saada.

Laps, kes hetkel kosub haiglas, võeti vanematelt ära ja temaga tegeleb edasi lastekaitse. Kohus peab otsustama, kas hooldusõiguse saab anda lapse vanavanematele või mitte. See on Itaalias viimase 18 kuu jooksul juba neljas juhtum, kui ainult vegantoitu tarbinud väikelaps satub alatoitumise tõttu haiglasse. Itaalias kogub veganlus üha enam populaarsust. 

Kui soovid oma lapsele vegantoitu pakkuda, konsulteeri eelnevalt mõne lastearsti või toitumiseksperdiga, et laps ei jääks kasvamiseks vajalikest toitainetest ilma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles