Lugejate vahvad vannitoad: Pireti ja Jaagu kummardus ajastu vaimule

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe koduportaali ja Hansgrohe konkursile «Minu vannituba on parim» saatsid head lugejad pilte väga erinevatest vannitubadest. Möödunud sajandi keskpaigas Asula tänavale kerkinud kortermajas on Piret ja Jaak  sisustanud ajastule vastava hõnguga stiilse vannitoa, mis sai žürii külalishindaja, sisekujundaja Katariina Kalda lemmikuks.

«Mul oli tegelikult mitu lemmikut, sest stiililiselt erinesid vannitoad ja keeruline on anda hinnangut jättes sealjuures kõrvale oma maitse ja lähtudes lihtsalt vannitoa kujundaja ideedest ning eelistustest,» rääkis Kalda.

«Minu lemmikuks jäi aga siiski Piret ja Jaagu vannituba. Kuigi tegemist on väga lihtsa kujundusega, siis sageli on ka see omaette oskus, et asja mitte nö üle kujundada. See oli ainuke vannituba, kus silma ei jäänud ühtegi möödalaskmist ega maitseviga. Ka pisiasjades mitte,» toonitas ta.

Foto: Lugeja foto

Must-valge värvikombinatsioon on Kalda sõnutsi ajatu ja alati maitsekas, kui ta kogu konteksti stiililiselt sobitub. «Pehmemat joont on sisse toodud puidudetailidega, mille tooni on ilmselt tinginud spoonitud siseuks. Taas hea näide, kuidas olemasolevat on arvesse võetud ja seda osavalt ruumiga seotud. 

«Soovisime, et meie uues ja ühtlasi ka meie esimeses kodus oleks avar ja stiilne vannituba, mis kujutakski endast pigem tuba kui pesuruumi,» kirjutavad Piret ja Jaak. «Värvidena oleme kasutanud klassikalist ja kontrastset must-valget, millele annavad soojust ka tammepuidust detailid (valamukapp, vannitoauks, vannilaud). Kuna me ei leidnud meeldivat valamukappi, disainisin selle ise ning tellisin mööblitootjalt Knolle,» kirjutavad nad.

Foto: Lugeja foto

«Valamukapi nii-öelda kitsejalad on inspireeritud 50ndate-60ndate mööblist. Samast ajast on päris ka meie kortermaja Asula tänaval. Vannitoa teevad eriliseks ka graafilised pildid seintel ning mustaks võõbatud oksad vaasides.»

Detaile tõstab vannitoa juures esile ka Katariina Kalda. «Väga meeldis valamukapi juures pisike detail - valge vallatud jalad. Nõnda muutus kapp kohe õhulisemaks ja kergejalgsemaks eraldudes tumedast põrandast. On oskus näha ja tähelepanu pöörata loomisprotsessis sellisele nüansile.»

Foto: Lugeja foto

Vanni lihtne ja pretensioonitu joon sobib Kalda hinnangul samuti imehästi kitsukesse vannituppa vältides igasuguseid üleliigseid kurve ja nurki. «Puidust kandikudetail vannil kordab taas puitdetaili , muutes ruumi kutsuvaks vannis mõnulejale.»

Väga olulise punktina toob Kalda välja välja ka pildikollazi seinal. «Tagasihoidlik, kuid tervikuna mõjub imehästi. Õrnad mustad raamid ning graafilised mäetipud toetavad vaibamustrit ning tekitavad nii seinal kui põrandal mingi liikumise,» rääkis ta.

Foto: Lugeja foto

«Kaunis kujundus väga lihtsate vahenditega kitsukeses ruumis, kus pole põnevale kujundusele kaasaaitavaid arhitektuurseid detaile nagu näiteks, aknad, kõrged laed, talad vms. Tubli töö!» hindas Katariina Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles