Galerii: viis vähetuntud aiakaunitari

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purpurvanik.
Purpurvanik. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Miks mitte tuua oma aeda tavapäraste lemmikute kõrvale ka mõni vähetuntud kaunis taim? Tutvustame teile viit aiakaunitari, kes pole ehk Eesti aedades igapäevased külalised.

Tume purpurvanik

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui fuksaid on Eestimaa aedades igapäevased külalised, siis tume purpurvanik kujutab endast Mehhikost pärit karvaesinevat eksootilist kaunitari. Ometi sobib see kauniste õitega ronitaim hästi lillekasti või aeda, tuleb ainult vaadata, et poleks liig niiske ega ka kuiv, hästi sobib talle poolvarjuline kasvupaik. Talveks oleks hea siiski purpurvanik jahedamasse siseruumi talvituma tuua.

Alpi tulinelk ehk viskaaria

Foto: Vida Press

Mitte küll väga levinud, on violetsete õitega viskaaria aga Eesti oludes talvekindel ja vähenõudlik. Eelistab kasvamiseks päikeselist ja kuivemat kasvukohta, looduslikult kasvab kõrgmäestikes ja tundravööndis.

Miisusaba

Foto: Vida Press

Vahva nimega miisusaba on ilusate, suurte, karvaste, roosade «sabadega» taim, mis vajab päikesepsistelisse ja hea mullastikuga kohta. Miisusabale ei meeldi liigne niiskus, kuid ta talub kuivust ja kuuma.

Vaariklill

Foto: AFP / Scanpix

Taevassiniste õitega vaariklill vajab kasvamiseks niisket, kuid vett hästi läbilaskvat keskmise toitainetesisaldusega nõrgalt happelist pinnast ja päikeselist kasvukohta.

Klarkia

Foto: Vida Press

Kaunis üheaastane klarkia armastab valgust ja päikest, eelistab kuiva ja viljakat mulda. Valged, roosad, punased või lillad õied on neljatised. Eestis kasvatatakse aiailutaimena elegantse klarkia (Clarkia unguiculata) ja kauni klarkia (Clarkia pulchella) sorte.

(Allikad: About Home, Seemnemaailm, Aiasõber, Kanepi aiand)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles