Lapsendajad ja hoolduspered saavad ühingult tasuta nõu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Riik sõlmis lepingu MTÜ-ga Oma Pere, kes hakkab tasuta nõustama lapsendajaid, hooldus- ja eeskosteperesid.

Peamised teemad, millega mittebioloogilist last kasvatavad vanemad kokku puutuvad, on lapse ja pere kohanemisraskused, lapse käitumisprobleemid ja õpiraskused, peresuhete muutumine lapse perre tulles ja lapse päritoluga seonduvad küsimused. Palju tuleb tegeleda varase lapseea trauma mõjuga lapse arengule ning toetada last tema juurte otsimisel ja iseseisvasse ellu astumisel. Nii naiste kui meeste jaoks on ühtviisi valus teema viljatus, mis tekitab leina ja kurbust, kuid millest avalikult räägitakse vähe.

Oma Pere hakkab pakkuma mentorlust, telefoni- ja internetinõustamist; grupinõustamist (nii grupitöö meetodil põhinevas nõustamisgrupis kui ka ühe-kordses temaatilises toetusgrupis) ning individuaalset psühholoogilist nõustamist nii eesti kui vene keeles.

«Astume täna olulise sammu selles suunas, et ühel päeval saaks süsteem nii tugevaks, et kõik mittebioloogilisi lapsi kasvatavad pered saaksid reaalselt abi. Lapsed, kes on varasemas elus pidanud rasketes tingimustes elama, vajavad sageli aastatepikkust teraapiat. See on oluline mõtteviisi muutus, et tunnistame toimiva tugisüsteemi loomise vajadust peredele, kes kasvatavad teistest vanematest sündinud lapsi,» ütles MTÜ Oma Pere tegevjuht Aire Nurm.

Teenustest huvitatud isikul või perel tuleb esmalt täita isikuankeet MTÜ Oma Pere kontaktisiku juures  paberil või digitaalse allkirjaga meiliaadressile info@omapere.ee. MTÜ Oma Pere võtab ühendust hooldusperede puhul kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötajaga ja lapsendajate puhul maavalitsuse lastekaitsetöötajaga ning küsib perele tugiteenustele suunamise. Hiljem hoiab MTÜ Oma Pere kontaktisik lastekaitsetöötajat kursis pere edusammudega.

Teenusele saab suunata ka lastekaitsetöötaja, kui inimesed on sooviga esmalt tema juurde pöördunud. Kohalik lastekaitsetöötaja suunab pere tugiteenuste saamiseks MTÜ Oma Pere kontaktisiku juurde, kus ühise arutelu käigus leitakse sobivaim viis abi saamiseks.

Lapsendajad ning hooldus– ja eestkostepered teenuste eest maksma ei pea.

Üheksa tegevusaasta jooksul on MTÜ Oma Pere loonud ligi 20-liikmelise spetsialistide meeskonna, kel on pikaajaline kogemus vanemliku hooleta laste, lapsendaja- ja kasuperedega töötamisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles