Ema: kodus on beebi sünd perekondlik sündmus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Neithal koos oma kodus ilmale toodud laste, viieaastase Roosi ja kuuekuuse Teodoriga.  Mõlemad lapsed on terved ja tragid.
Margaret Neithal koos oma kodus ilmale toodud laste, viieaastase Roosi ja kuuekuuse Teodoriga. Mõlemad lapsed on terved ja tragid. Foto: Toomas Huik

Tartlanna Margaret Neithal (30) on oma mõlemad lapsed – viieaastase Roosi ja kuuekuuse Teodori – toonud ilmale koduseinte vahel. «Soovisin, et sünnitus oleks loomulik kogemus ega lööks elurütmi segamini,» ütleb ta Postimehele antud intervjuus.

«Roosi läks õhtul rahulikult oma tuppa magama ja hommikul avastas, et on vahepeal saanud endale pisikese venna,» rääkis noor ema. Mõlemad sünnitused kulgesid probleemideta ning  lapsed on terved ja tublid.

Noor ema rõõmustab riigikogu sotsiaalkomisjoni otsuse üle seadustada kodusünnitus, sest siis lihtsustub paberlik asjaajamine ning kodus sünnitusi vastu võtvate ämmaemandate töö.

Esimest last oodates käis Margaret Neithal rasedate ringis aktiivsünnituseks valmistumas. Seal rääkisid oma kogemustest naised, kes olid sünnitanud nii kodus kui haiglas. «Haiglas on palju närvilisust ja vahel ka põhjuseta lisasekkumist: liiga kergekäeliselt pakutakse valuvaigisteid, vahel ka keisrilõiget jms. Osa naisi kurtis hoolimatu suhtumise üle,» nentis ta.

Neithal peab kodusünnituse eeliseks ka seda, et beebi ilmaletulek on tõeliselt perekondlik sündmus. «Haiglas oodates on isa sageli justkui üleliigne, aga kodus tunneb ta ennast vajalikuna,» lisas ta.

Eks iga naine peab siiski lähtuma sisetundest, ütles hingamisterapeudiks õppiv naine. «Kodus sünnitades võtad kogu vastutuse endale.» Ta meenutas, et kui kõneles perearstile kavatsusest tuua laps ilmale kodus, hakkas too patsienti manitsema. Aga naine oli oma otsuses kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles