Kuidas komplimente teha ja vastu võtta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Komplimendid on seltsielu üheks erilisemaks osaks. Kui tunnustust õigesti jagada, loovad sõnad mugava õhkkonna ja ülimalt positiivset energiat.
 

Komplimentide jagamiseks ning neile vastamiseks on aga kindel viis, mida kõigil teada tasub, kirjutas psychologytoday.com. Kiiduavaldused põhinevad tähelepanu väärivate olukordade ja pingutuste märkamisel. Seega näitavad need teadlikkust - mida peaksime kasvatama - ümbritseva positiivsest arengust.

Kui kiiduväärt olukorda märgatakse, tuleks seda ka öelda. Inimestele on kasulik komplimente nii saada kui anda. Kiidetu saab teada, et teda märgatakse ja hinnatakse, mis motiveerib edasisteks pingutusteks. Inimesed teevad ikka rohkem seda, mille eest tunnustust on oodata.

Teiselt poolt tõstab ümbritseva maailma positiivsetele omadustele keskendumine ja nende märkamine meie meeleolu. Pealegi treenib see tähelepanuvõimet. Lisaks loovad head sõnad positiivse õhkkonna.

Komplimendid on väikesed, kuid võimsad armastuse kingitused – neid ei küsita ega nõuta. Tunnustus ütleb inimesele, et ta on tähelepanu väärt. Kiidusõnad töötavaid siiski vaid juhul, kui need meie tegelikke mõtteid peegeldavad ning sundimatult üle huulte tulevad.

Ebasiiraste komplimentide tulemuseks on tagasilöögid ning võltsid meelitused on enamasti läbinähtavad. Valelik tunnustusavaldus muudab inimese ebausaldusväärseks ning paneb tema motiivides kahtlema - see võib kogu suhet õõnestada.

Komplimentide kunst on üks põhjapanevamaid sotsiaalseid oskusi, mille tegemiseks ei pea olema ekspert. Tuleb vaid ausaks jääda. Kiidusõnad on ka heaks võimaluseks sotsiaalseid oskusi lihvida, kuna neile vastatakse vahetult. Lisaks positiivse atmosfääri loomisele muudavad tunnustused vestluse kergemaks ja sujuvamaks.

Kuna komplimendid teevad maailmast parema paiga, peaksid kõik nende jagamist õppima. Head sõnad peavad eelkõige tulema südamest. Lisaks annavad paremaid tulemusi konkreetsus, otsekohesus ja juhuslikkus.

Komplimendid on suurepäraseks võimaluseks panna inimesed end hästi ja kergelt tundma, kuid nad ei täida eesmärki vales kontekstis. Kolleegi kiitmine tema suurepärase väljanägemise eest on alati hea - välja arvatud strateegilise plaaneerimise koosolekul vms.

Tunnustus on kingitus, kuid samaväärne on sellele vastamine. Reaktsioon kiidusõnadele võib need ümber lükata. Paraku ei oska paljud naised komplimente millekski pidada. Võib-olla oled ka ise sarnasesse olukorda sattunud. Keegi ütleb: «Küll sa näed täna hea välja!» ning sina vastad: «Kuid ma tunnen end täna nii koledana.» Või kiidetakse sinu rõivastust ning tähendad, kui vanade kaltsudega tegemist on.

Taoline suhtumine hävitab koheselt positiivsuse ning paneb komplimendi lausuja end rumalana tundma, et märkas ja kommenteeris midagi väärtusetut. Lisaks loob see piinliku olukorra.

Komplimendile võib vaid ühtmoodi vastata – tänulikult ja naeratades. Reaktsioon tunnustusele annab meile olulise õppetunni - näitab, et meie arvamus on äärmiselt subjektiivne ning teada vaid meile endile. Sageli on kõigile parem, kui tunded enda teada jättagi, kuna komplimendi loodud positiivne õhkkond – kui laseme endil seda kogeda – võib olla piisavalt võimas, et meie arvamust muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles