Ema ülekaalulisus rasedana toob kaasa riskid lapsele

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka rasedana tasub toituda tervislikult.
Ka rasedana tasub toituda tervislikult. Foto: Panther Media/Scanpix

Värksetest uuringutest selgub, et ema ülekaalulisus raseduse ajal võib põhjustada lapsele tervisehädasid ka veel aastakümnete pärast ning takistada ka rasedaks jäämist. 

Viljakas eas naistele on ülekaalulisust teadlased viimase kümmekonna aasta jooksul tuvastama üha suurema riskina, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Uuringutes keskendub Helsingi ülikooli füsioloogiaprofessor Johan Eriksson ema ülekaalulisuse mõjudele, mis ilmnevad lastel aastate pärast. Täpsemalt vaatas tema uurimisrühm üle 61-aastaseid inimesi ja nende emade kehamassiindeksit (KMI) raseduse ajal.

Erinevatest varasematest uuringutest tuleb esile, et ülekaaluliste emade lastel on suurem tõenäosus surra südameveresoonkonna haigustesse või saada II tüüpi diabeet. Naiste ja meeste vahel on siin siiski väike erinevus – meeste tervist mõjutab ema ülekaalulisus veidi enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles