Seitse suvist soovitust, kuidas nautida Kreeka jogurtit

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Põnevad toiduained meie köögilaual on alati teretulnud, kuid vahel võib jääda puudu ideedest, kuidas neid enda lemmikretseptidesse sobitada. 

Valio soovitab praktilisi nippe, kuidas Kreeka jogurti abil menüü tervislikuks ja mitmekesiseks muuta.

Teatavasti on vahemere köögis sajandeid suurt rõhku pandud kergetele toitudele, mida tihtipeale täiustavad erinevad jogurti baasil lisandid. Mitmekülgsete kasutusvõimalustega Kreeka jogurti populaarsus kasvab üha enam ka meil ja seda igati õigustatult, kuna Kreeka jogurt kannab tänu oma valgurohkusele ja ülipuhtale koostisele auga väetoidu tiitlit. Järgnevad soovitused annavad ideid, kuidas nutikate võtetega oma menüü toitvaks, tervislikuks ja maitsvaks muuta.

Naudi jäätisena

Suvekuumuses isutab sageli miski karge ja jahutav. Lihtne võimalus ise maitsvat ja tervislikku jäätist teha on blenderdada Kreeka jogurt kokku puuviljade või marjadega. Valmis segu aseta vähemalt kaheks tunniks sügavkülma ja ongi jäine jahutaja valmis. Ka kõige suuremad magusasõbrad kiidavad selle kerge ja tervisliku maiuse kindlasti heaks. 

Asenda kastmetes

Kasuta kastmetes rammusa majoneesi asemel kergemat Kreeka jogurtit ning muudad hetkega oma toidu tervisesõbralikumaks. Majoneesiga sarnase maitse saavutamiseks sega jogurtisse veidi äädikat, sinepit ja soola. Kreeka jogurt sobib suurepäraselt ka hapukoore asendajaks nii dipikastmetes kui ka erinevates salatites. 

Täienda lisanditega

Kreeka jogurt sobib edukalt iseseisvaks toiduks, kuid eriti maitsvaks muudavad selle erinevad lisandid. Suvisel ajal tasuks maksimumi võtta erinevatest kodumaistest aiasaadustest – erinevad marjad ja puuviljad moodustavad koos siidise Kreeka jogurtiga tõeliselt suvise maitsemängu! Kuid proovi Kreeka jogurtit ka näiteks pähklite, seemnete, mee või vahtrasiirupiga.

Lisa marinaadidesse

Grillihooajale kohaselt katsetavad eestimaalased suvisel ajal erinevate lihamarinaadidega ja jogurtimarinaad on paljude jaoks kindlasti see kõige eelistatum. Hõrk ja tummine Kreeka jogurt sobib liha või kana marineerimiseks ideaalselt, kuna muudab liha mõnusalt pehmeks. Jogurtimarinaadile meki andmiseks on võimalusi loendamatul hulgal, kuid kreekapärase maitse saamiseks sega jogurt kokku näiteks sidrunimahla ja oliiviõliga või kasuta vürtse ja küüslauku.

Kasuta küpsetistes

Kreeka jogurt on suurepärane kaaslane erinevate magusate või soolaste küpsetiste koostises, kuna see tagab siidise tekstuuri ja mahlakuse. Oluline on jälgida koguseid, sest liigse jogurti tõttu võib tainas või täidis jääda liiga vedel. Asendades küpsetises näiteks hapukoore Kreeka jogurtiga, muudad eine ka kordades tervislikumaks.

Proovi smuutina

Kreeka jogurt sobib hästi ka suvelemmikutesse – smuutidesse! Keeka jogurt muudab selle suvise värskendaja siidiseks ja toitvaks. Katseta näiteks indiapärast lassit, segades jogurti kokku kardemoni või mangoga, lisades veidi piima ja magustamiseks suhkrut või mett. Veelgi tervislikumaks koosluseks purusta joogile hulka chia-seemneid. 

Määri võileivale

Sega Kreeka jogurt kokku sidrunimahla, oliiviõli, soola ja meelepärase maitserohelisega ning saad maitsva leivamäärde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles