Viis märki, et sul on suurem stress, kui oskad arvata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Stress ei ole pelgalt moehaigus, see on tõsine tervisehäda ja kui stressi ignoreerida, siis võib see su elukvaliteeti oluliselt halvemaks muuta.

Probleem on aga selles, et paljud meist ei tea, millised märgid võivad stressile viidata. Business Insider tõi välja viis olulist märki, mis näitavad, et sul on stress ja asi võib olla hullem, kui oskad ise aimata.

1. Sa nähvad ilma põhjuseta kõigile. Stressis ja kurnatud inimene ei mõtle teiste inimeste tunnetele ega sellele, et ta võib oma sõnadega teistele haiget teha. Stressi tõttu oled sa niivõrd väsinud, et võid ka kõige tavalisema küsimuse peale endast välja minna ja vastuseks midagi mõtlematut nähvata.

2. Sa mõtled kogu aeg ainult tööle. Su tööpäev kestab küll üheksa tundi, ent sa mõtled töö peale 24 tundi ööpäevas. See on väga tore, kui töö sulle meeldib ja sa teed seda hingega, aga ka kõige kirglikum töötaja vajab vahel puhkust. Kuula oma keha ja luba tal vajadusel puhata.

3. Sa ei suuda piisavalt keskenduda, et tõhusalt tööd teha. Su peas käivad ringi miljonid erinevad mõtted, mis ei lase sul tööle keskenduda. Sul pole aimugi, kuidas oma mõtteid kontrollida ja nii käib see iga päev. Sa oled kurnatud, sest sul on väga palju tegemisi, aga sa muretsed selle pärast nii palju, et reaalselt ei saavuta sa midagi.

4. Sa ei maga hästi (või ei maga üldse). Sa väsid päeva jooksul ära, aga kui sa õhtul lõpuks voodisse jõuad, siis võid mitu tundi üleval passida enne, kui uni lõpuks tuleb. Vahel und ei tulegi. Kui sa oled stressis, siis keskendub su aju niivõrd paljudele erinevatele mõtetele, et ta ei suuda end õhtul välja lülitada. Tulemuseks on mälu- ja lihasprobleemid ning kõikuv meeleolu.

5. Terve su keha oleks justkui valulik. Kui su aju on pinges, siis see hakkab ka keha mõjutama. Sa võid kogeda valu seljas, kaelas, puusades, õlgades, peas ja su lõualuu võib kangeks muutuda. 

Stress kuulub elu juurde, aga kui sa oled stressi juba pikemat aega kogenud, siis võib see su tervisele mõjuda. Stressist võib olla keeruline täielikult vabaneda, ent on võimalik stressi ennetada või vähendada. Esimene ja kõige tähtsam samm on see, kui sa ise teadvustad endale, et sul on stress. Järgmisena peaksid piisavalt puhkama ja vajaduse korral arsti poole pöörduma, kes oskab sulle omalt poolt kindlasti veel nõuandeid jagada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles