Miks on naiste ja meeste särkidel nööbid erineval pool? (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks on nii, et naiste triiksärkidel on nööbid vasakul, meeste omadel aga paremal pool? Tänapäeval ei pane me seda võib-olla enam tähelegi, kuid nööbid on erineval pool olnud juba alates 1850. aastatest.

Good Housekeeping tõi välja mõned võimalikud selgitused, miks on naiste ja meeste särkidel nööbid erineval pool.

1. Imetamine

Üks teooria selgitab asja nii: kuna enamik inimesi on paremakäelised ja naised kipuvad beebisid süles hoidma vasakul käel, siis on nööbid vasakul pool sellepärast, et naisel oleks neid mugavam parema käega lahti teha. 

2. Ratsutamine

Vanasti olid naistel eraldi sadulad, mis võimaldasid naisel istuda hobuse seljas nii, et mõlemad jalad olid ühel pool. See oli eriti mugav juhul, kui naine kandis ratsutamise ajal kleiti. Tavaliselt eelistasid naised ratsutada jalad vasakul pool, seega kui särgi nööbid olid ka vasakul pool, siis ei puhunud tuul otse naisele põue.

3. Kõrgem klass

Üks enam levinud selgitusi sellele, miks naiste särkidel on nööbid vasakul pool, on see, et kõrgema klassi naised ei riietanud end ise, neil olid selle jaoks teenijannad ja vasakul pool olevaid nööpe oli teenijannadel lihtsam kinnitada. See teooria on aga natuke vigane: nimelt üks moeblogija märkis, et 17. ja 18. sajandil olid ka meestel teenrid, kes neid riietasid, seega miks on meeste särkidel nööbid ikkagi paremal pool? Muide, kuni 18. sajandini ei olnudki naiste riietel eriti nööpe ja kui neid siis hakati särkidele õmblema, siis olid need alati just vasakul pool.

Napoleon (foto: Personalities)
Napoleon (foto: Personalities) Foto: Personalities/

4. Relvad

Üks teooria väidab, et meeste särkidel on nööbid paremal pool, sest mehed kandsid relvi paremal pool ja neil oli vasaku käega mugavam särginööpe avada. 

5. Napoleon

Tükk aega oli väga trendikas jäljendada fotot, kus Napoleon hoiab ühte oma kätt põues. Seda peeti väärikuse sümboliks ja paljud naised tahtsid fotodel samas poosis olla. Väidetavalt Napoleonile see aga ei meeldinud ja ta käskis naiste särkidel nööbid vasakule õmmelda, et naised ei saaks enam Napoleoni kuulsat poosi järgi teha. See pole kõige usutavam selgitus ja selle kohta on väga vähe kirjalikke materjale, ent seda peetakse siiski üheks võimalikuks teooriaks.

6. Sooline ebavõrdsus

19. sajandi seksuoloog Havelock Ellis kirjutas, et naiste särkidel vasakul olevad nööbid sümboliseerivad seda, et naised on «meestest kehvemad jõu kui ka kiiruse ja täpsuse poolest». Ellis väitis, et naistel on motoorika nõrgem kui meestel ja viitas sellele, et naised vajavad riietumisel abi (vt 3. punkt). 

7. Praktilisus

Teise teooria järgi on asi hoopis selles, et naistemood võttis üha rohkem elemente üle meestemoest (nt püksid) ja õmblejad otsustasid jätta õmmelda naiste särkidel nööbid vasakule, et oleks kergem naiste ja meeste särke eristada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles