Antioksüdandid aitavad turgutada meeste viljakust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus nõuab ravi.
Haigus nõuab ravi. Foto: SCANPIX

Värske uurimuse kohaselt võivad antioksüdandid parandada meeste viljakust. Nimelt näitas varem kogutud andmete analüüs, et paaril oli suurem tõenäosus lapseootele jääda või sünnitada elus laps, kui mees võttis teatud vitamiine või mineraalaineid.

Teadlased võtsid vaatluse alla enam kui 1000 viljakuskliinikutesse pöördunud paari, kelle puhul oli enamasti probleemiks vähene spermatosoidide arv või liikuvus, kirjutab BBC.

Suurbritannias ei õnnestu igal 12. mehel oma partnerit rasestada, kuigi tal pole seejuures ühtki tõsisemat viljakusprobleemi. Mõned kliinikud soovitavad antioksüdantide kasutamist, mis hõlmavad teatud vitamiine ja mineraalaineid.

Antioksüdantide kasutamine põhineb teoorial, mille kohaselt vabad radikaalid võivad kahjustada spermatosoidide DNAd. Tulemuseks võib olla vähenenud spermatosoidide arv ning kahanenud munarakkude viljastamise võimekus.

Dr Allan Pacey Sheffieldi ülikoolist märkis, et on vähetõenäoline, et antioksüdandid suurendavad spermatosoidide arvu ning seega ei pruugi sellisest «ravist» olla kõigi meeste viljakusprobleemide puhul kasu.

«Analüüs näitas, et antioksüdante saanud meeste partneritel oli suurem tõenäosus rasestumiseks, kuigi numbrid on veel siiski väiksed. Selgelt on vaja põhjalikumat uuringut,» selgitas Pacey.

Kõnealune analüüs võttis vaatluse alla 34 uuringut, mis hõlmasid sellise viljatusravi kasutamist nagu katseklaasiviljastamine ja sperma süstimine emakasse.

Samuti vaadeldi neis uuringutes erinevate suukaudselt manustatavate antioksüdantide, seehulgas E-vitamiini, L-karnitiini, tsingi ja magneesiumi kasutamist.

Marian Showell Uus-Meremaal asuvast Aucklandi ülikoolist ütles, et antioksüdantide manustamine võib suurendada paari tõenäosust lapseootele jääda, kui nad saavad samal ajal viljatusravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles