Viis funktsiooni, mis võiks olla kodusel espressomasinal

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Erinevaid pool- ja täisautomaatseid espressomasinaid on kauplustes niivõrd palju, et õige masina valimisel läheb silme eest kirjuks. Millised funktsioonid peaksid olema kodus kasutataval espressomasinal?

Expert tehnikakaupluste turundusjuhi Joonas Kulli sõnul tuleb enne espressomasina funktsioonidesse laskumist tähelepanu pöörata sellele, kui palju on kohvijoojaid ja kui suurt kasutamist masin nõuab. «Juba see paneb paika omad kriteeriumid espressomasina funktsioonide osas. Kui tegemist on suurema perega, kus kõik pereliikmed joovad igapäevaselt 3-4 tassi kohvi, siis käpaga käsitsi juhitava või poolautomaatse masina ostmine pole enam otstarbekas,» selgitas Kulli.

Saeco kohvimasinate esindaja Karmo Sahteli sõnul tuleb masina valikul lähtuda ka sellest, kas soovitakse juua vaid musta espressot või peab masin võimaldama rikkalikumat kohvivalikut, ka piimakohvijooke. Alles peale nendele küsimustele vastamist saab laskuda espressomasinate funktsioonide rikkalikku maailma.

Kuigi funktsioone espressomasinatel on rohkelt, tasub nii Saeco kui ka Experti hinnangul iga espressomasina valimisel tähelepanu pöörata järgnevatele kõige olulisematele funktsioonidele.

1.            Seadistatav kohviveski

Tänapäevased pool- ja täisautomaatsed espressomasinad on varustatud sisseehitatud kohviveskitega, mis tagavad ubadest jahvatatud värske kohvi. Kohviveskid on erinevatest materjalidest, nii roostevabast terasest kui ka keraamilised. «Võimalusel tasub eelistada masinaid, millel on keraamiline kohviveski, kuna keraamiline veski tagab ideaalse jahvatuse, mis omakorda hoolitseb selle eest, et vesi voolab ühtlaselt läbi kohvi, tuues kohviubadest välja parima,» selgitas Sahtel. Erinevalt teistest, nii-öelda tavalistest kohviveskitest, ei lase keraamiline materjal kohvil üle kuumeneda ja kõrbenud maitset omandada.

Kohviveskite puhul on oluline ka võimalus veskit seadistada vastavalt vajadusele, kuna erinevad kohvisordid vajavad täieliku maitse avamiseks erineval tasemel jahvatust. Näiteks on espresso valmistamiseks tarvis peenemat kohvijahvatust, kergemate kohvijookide puhul kasutatakse enamasti jämedamat segu. Samuti tasub kohviveski puhul tähele panna, kui hõlpsalt käib ubade lisamine.

2.            Reguleeritav kohvi kangus

Pea kõikidel espressomasinatel on võimalik reguleerida kohvi kangust vastavalt oma maitse-eelistustele. Maitse-eelistuse valimise funktsiooniga on võimalik valida oma lemmikkohvi kangust, kohvi pikkust vastavalt tassi suurusele ja ka temperatuuri. «Lisaks on mälufunktsiooni abil võimalik oma eelistusi salvestada ehk iga järgnev kohvitass on täpselt teie maitse-eelistustele vastav ning te ei pea seda enam kunagi üle kordama,» kirjeldas Sahtel.

3.            Piimakohvi valmistamisvõimalus

Eestlased on suured erinevate piimakohvide armastajad, mistõttu tasub tähelepanu pöörata ka espresso baasil valmistatavate cappuccino, caffe latte, latte macchiato, baby cappuccino ja teiste piimakohvide valmistamismugavusele. Nüüdisaja espressomasinatel on mitmeid piimavahustamise võimalusi. Expert tehnikakaupluste turundusjuht selgitas, et lihtsamatel masinatel on juures peenike voolik, mille saab panna otse piimapakki, kust masin vooliku abil vajamineva koguse piima võtab. Keskmise ning kallima hinnaklassi masinatel on juures eraldi piimakann, mis on voolikuga masina külge ühendatud, või masina külge juba integreeritud.

«Võimalusel tasub kindlasti eelistada masinaid, millel on integreeritav piimakann ehk puudub voolik. Tihtipeale jäetakse voolikud korralikult puhastamata, mistõttu satub järgmise kohvi valmistamisel tassi ka voolikust tulev roiskunud piim,» täiendas Sahtel. 

4.            Veepaagi täitmine ja veetemperatuuri reguleerimine

Keskmiselt on veepaagid ehitatud mahukad, võimaldades järjest valmistada kuni 8 tassi kohvi. Sahteli sõnul pole siinkohal kõige olulisem isegi see mitu tassi kohvi on võimalik järjest valmistada, vaid see, kui lihtsalt käib vee lisamine. «Mõnel kodukohvimasinal on vaid väikene tila, mille kaudu saab vett lisada, samas kui teistel on pealt kaanega avatavad veenõud või suisa eraldatavad veepaagid, mida kraani all täita,» selgitas ta. Lisaks on kallimatel espressomasinatel võimalus ühendada masin otse veevõrku.

Samuti on oluline veetemperatuuri reguleerimine. «Erinevad joogid vajavad erineva kuumusega vett, mistõttu on tõeliselt maitsva kohvi valmistamiseks oluline reguleerida vee temperatuuri,» lisas Kulli.

5.            Masina puhastus ning hooldus

Erinevate masinate puhastamine ja hooldus on üsna tüütu, mistõttu jäetakse need toimetused tihtipeale tulevikku või hoopis tegemata - see aga võib lühendada masinate tööiga. «Masinat tuleb puhastada ettenähtud korra kohaselt – see kehtib kõigi kodumasinate puhul, kuid eriti oluline on see just espressomasinate puhul. Lisaks tuleb kasutada valmistaja firma puhastusvahendeid ja masinat tuleb puhastada regulaarselt, masina juhiste järgi,» kirjeldas Kulli ning lisas, et kurb on näha kalleid masinaid, mis tuuakse müüja juurde tagasi probleemidega, mille on põhjustanud vilets hooldus.

Kohvimasinate eest hoolitsemist hõlbustavad ka mitmetele espressomasinatele lisatud isepuhastussüsteemid, millega tagatakse automaatne piimaanuma puhastamine, loputustsükkel ning katlakivieemalduse tsükkel. «Siiski ei tähenda isepuhastussüsteemid seda, et masin ise kogu puhastuse ja hoolduse ära teeb, kindlasti mitte,» tootja esindaja  ning rõhutas, et kasutusjuhendites välja toodud juhised hoolduseks ei ole masinale lisatud ilmaasjata. Lisaks isepuhastussüsteemide olemasolule tasub jälgida, kas erinevad kohvimasina osad on masinpestavad ning kas masinal on vett puhastav veefilter. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles