Pikad jalad löövad laineid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Cannes’i filmifestivali peenel punasel vaibal, kus enamasti eelistatakse siidiseid sleppe sahistada, möllab nüüd mini!
Ka Cannes’i filmifestivali peenel punasel vaibal, kus enamasti eelistatakse siidiseid sleppe sahistada, möllab nüüd mini! Foto: Erlend Štaub

«Inimeses peab kõik ilus olema!» on öelnud juba moeteadlikud kinoklassikud. Nojah, kui me siin eri kehaosadest ja nende katmisest räägime, siis mood on selles küsimuses äraütlemata tujukas. Sel suvel sihivad kõik pilgud jalgu. Kas ülejäänud keha neil üldse küljes on, ei huvita kedagi.

Ettevaatust – uus moetrend, mis seelikuservad taas kosmilistesse kõrgustesse kergitab, on ohtlik! Kandjalt nõuab imelühikeses minikleidis istumine-astumine köietantsija osavust, et paistaks täpselt nii palju, kui plaanitud. Kõiki neid, kes supermini möödumas näevad, ähvardab aga kaelavalu, sest sellist vaatemängu ei saa lihtsalt pika pilguga seiramata jätta! Liiklusest ei maksa rääkidagi. Aga naised on teadagi kartmatud ja uue moehitiga kaasnev närvikõdi kisub seda vaid suurema kirega kandma. 

Jalgade julge näitamine nõuab julgust. Ja eestlannad on tervistkahjustavalt enesekriitilised. Milliseid jalgu siis õigupoolest näidata tohib? Kas mina ikka võin mini kanda? Äkki olen ma liiga noor, liiga vana, liiga lühike, liiga pikk, liiga paks, liiga kondine, liiga… arg? Milleks endal vabatahtlikult juhtmed kokku lasta? Kui ilm on soe, tuju hea ja tunned end minis mugavalt, siis lase käia! Arvesta, et see, milliseid jalgu parajasti ideaalseks peetakse, on väga juhuslik ja subjektiivne.

Tänapäeval kaldume imetlema pikki, sihvakaid ja parasjagu treenitud jalgu. Kui kahes esimeses punktis ei saa omanik ise midagi muuta, siis viimases küll. Kergemaks saad joostes ja rohkem trimmi kükke tehes. Jalgadel on suured lihasrühmad, need joonistuvad kiiresti välja. Maksimaalselt peenikesed jalad ei pruugi olla sugugi ülearu atraktiivsed, sest nende omanik jaksab harva kiiresti joosta ja elust üldse täit rõõmu tunda. Minu arvates on just tervis igas mõõtmes ainus siht, mida püüda, ja ka kõige ilusam asi! Ka lühikesi, toekaid jalgu, kui sa oled veidigi treenitud, võib täie uhkusega eksponeerida. Kui kõhkled, siis vaata maailma avarama pilguga – ajalooliselt hinnati siinmail naiste puhul just tugevaid jalgu ja selliste kohta, keda tänapäeval sireenideks peetakse, öeldi põlastavalt: «No sellel nagu soorebase sääred… Naise jalad olgu ikka nagu sängi sambad!» Maitsed erinevad nii ajaloo- kui ka kultuuriteljel, aga võid päris kindel olla, et siinsamas, just praegu, on ka sinu enda jalad kellegi silmis kõige ihaldusväärsemad.

Ning ega sa pole ometi unustanud maailma lihtsaimat pikk-koivaks muutumise trikki? Kontsad alla ja jalad on korrapealt pikemad, peenemad ja rohkem trimmis. Vähe sellest – kontsakõnd on ise juba treeningu eest. Mugavusesõprade rõõmuks armastab mood kirglikult ka madalaid kingi, tenniseid ja rihmikuid, mida kõike võib südamerahus sobitada ka superminikleidi kõrvale.

Miks üldse hinnatakse siredust ja sihvakust? Põhjus on lihtne – meie ühiskonda ahistab noorusekultus ja verinoored kitsekesed on enamasti kõik kõhnad ja kergejalgsed, kuni üle kahekümnendate lävepaku kepsutavad. Edasine sõltub juba geenidest ja liikumisharjumustest. Jalgade vormist võib selgelt välja lugeda viiteid omaniku tervisele ja elujõulisusele.

Moeajaloos on naise jalgu alati ümbritsenud salapäraloor ja sageli ka sadu meetreid alusseelikuid. See aeg, kui endast lugu pidav daam võrgutamise eesmärgil seelikuserva alt vaid varbaotsa välgutas ja meestel niiviisi vererõhu lakke lõi, oli alles väga hiljuti! Pikkade jalgade vaatevälja ilmudes on enamik mehi võimetud selgelt mõtlema, aga seda ei saa neile pahaks panna – mida kõrgemale kerkivad seelikuservad, seda lennukamad on fantaasiad. Mulle aga näib, et selles mängus kaotajaid ei ole. Kellegi päev pole nii tihe ja surmtõsine, et pisuke silmalõbu selle ära rikkuda saaks, pigem on see nagu päikesekiir päevas. Kellele vaatamise mõnu, kellele annus positiivset tähelepanu, võidavad kõik!

Kõige toimivam stiiliretsept mini kandmiseks on lihtne: jäta kõik muu tagaplaanile ja lase jalgadel tähelepanu paistel särada. Kui rõhutad ka dekolteed või taljet, on lihtne kogemata üle pakkuda ja üldmuljet odavaks muuta. Ehkki kui oled stilistikas osav ja oskad mujalt glamuurikraade maha keerata, võid sedagi teha. Moe eriline vaimustus on rõhutada jalgu ja sealjuures üldse mitte rõhutada keha. Figuur kaob sirge mustrilise lõike, volangide või pitside varju. Eriliselt nooreks, ingellikult õrnaks ja veetlevaks muutud, kui kannad helgetes toonides ja õhulistest kangastest lühikesi kleite. Uljad trükid ja erksad toonid toovad tähelepanu kindlasti veelgi juurde, aga… ega sa mini kasuks otsustades ju argade kaunitaride ridadesse niikuinii ei kuulu? Mõtle parem nii: täna on mu elu parim päev, tähistagem seda pööraselt lühikese seelikuga!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles