Kuus müüti raseduse ajal jooksmisest

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa oled lapseootel naine, kellele meeldib jooksmisega jätkata, võid kindel olla, et puudud vähemal või rohkemal määral kokku inimestega, kes sinu suunas näppu viibutavad ja manitsevad, et see on sulle ohtlik.

Runner’s World vahendab levinumaid müüte, mida jooksutreenerid on kuulnud rasedusaegse jooksmise kohta ja selgitab, mis on päriselt tõsi.

«Kui sa enne rasedust ei jooksnud, ei tohi sellega nüüd küll alustada.»

Tegelikult on rasedus just ideaalne aeg muuta oma elustiil aktiivsemaks. Selge see, et alustada tuleb rahulikult ja joosta kõnniga vaheldumisi. Midagi ohtlikku sellest tervele inimesele ei ole. Kõige ohtlikum on hoopis tegevusetus, mis põhjustab liigset kaalutõusu, kõrget vererõhku, igasuguseid valusid ning soodustab rasedusaegse diabeedi teket. 

«Jooksmine põhjustab raseduse katkemist/surnultsündi/hällisurma.»

Pole mitte ühtegi tõendit, mis viitaks, et rasedusaegne jooksuharjumus võiks põhjustada raseduse katkemist, loote surma või vastsündinud lapse surma pärast sündi. Vastupidi - aktiivne elustiil raseduse ajal tuleb kasuks platsenta kasvule ja loote arengule.

«Vastupidavustreening võib raseduse ajal põhjustada liigesevigastusi, sest relaksiin teeb kõõlused lõdvaks.»

Relaksiinirisk on peamiselt vaid teooria ja selle kohta puuduvad piisavad teaduslikud uuringud, mis näitaks, et vigastuseoht raseduse ajal suureneks. Siiski võib seda ohtu arvesse võtta, kuid rohkem kehtib see jõutõstmise kohta. Pea meeles, et keha peab olema lapse tulekasuks tugev ja jõutreening on selleks kõigele vaatamata kõige parem treeningu vorm. Pea kinni õigest hingamistehnikast ja nii võid ohutult teha ka jõutrenni umbes kaks korda nädalas. See tuleb sulle ainult kasuks ja aitab ka jooksutreeningule kaasa.

«Kui sa oled väga sportlik, pead raseduse ajal koormust kõvasti vähendama, muidu kuumeneb keha üle ja loode ei saa piisavalt hapnikku.»

Lapseootuse ajal tuleb loomulikult koormust vähemaks võtta, kui see on varasemalt olnud väga suur. See ei ole aeg, mil teha isiklikke rekordeid ja käia võistlemas. Kindlasti ei tohiks teha rasedana kõrge intensiivsusega intervalltreeningut (HIITi). Arsti loal võib aga teiste treeningutega samas mahus jätkata, sest  su keha sellest tulevea stressiga harjunud. Seetõttu põhineb sinu baasainevahetus sellel argisel kehaseisundil, kuhu kuulub ka harjumuspärane treening. Kui sa jätad väga äkki treeningu ära, tekib sul suurem risk kaalust juurde võtta, su loode ei pruugi areneda nii hästi kui võiks ning keha toonus väheneb.

«Jooksmine on raseduse ajal eriti ohtlik. Sa võid oma beebi lahti raputada.»

Kui sa ei tunne ühtki valu ei kõhus ega liigestes, on jooksmine raseduse ajal sulle ohutu. Loode on lootevees väga hästi kaitstud ja teda pole võimalik kuidagi lahti raputada. Jooksu ajal võid tunda ümarsideme valu, mis võib piirata su võimet joosta sama tempokalt kui varem. Kuula oma keha ja pane neid märguandeid tähele. Sellest pole midagi hullu, kui hakkad jooksma aeglasemalt ja tunned, et vahepeal on parem kõndida.

«Raseduse ajal ei tohi kõhulihaseid treenida. Selili lamamine surub õõnesveenile ja takistab hapniku ligipääsu platsentasse.»

Sünnituseks ja sellest taastumiseks on vaja tugevaid kerelihaseid ja ainult Kegeli harjutustest ei piisa! Tõsi küll, et istessetõusud ei ole head kõhulihasteharjutused, kuid õigupoolest pole need head kellelegi. Tee õigeid harjutusi ja kõik on korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles