Kõige halvemad ja paremad joogid sinu hammastele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Joogipoolise valikul võiks arvesse võtta ka seda, kuidas see mõjub hammaste tundlikkusele või värvusele.

Hambaarst doktor Brian Kantor selgitab portaalis Pure Wow, et jookidel on hammastele palju suurem mõju, kui üldiselt arvatakse, ja jagab soovitusi, millest hoiduda.

Parimad joogid hammastele

Piim - lehmapiim on hea nii kehale kui kikudele. Kuna selles on palju kaltsiumi ja D-vitamiini, aitab see hoida hambaid tugevate ja tervetena. Piimavalk kaseiin tekitab ka hambaemailile kaitsekihi, mis aitab vältida hammaste lagunemist.

Viin - mitte, et viin mõjuks hammastele kuidagi hästi, vaid kui tahad napsitada, siis eelista puhast viina, mis ei määri hambaid. Viina kasuks räägib kas selle võime baktereid tappa, mis peoõhtul tähendab seda, et su hingeõhk püsib värskem.

Roheline tee või teised taimeteed - tarbi kofeiini ilma, et jooks tekitaks su hammastele inetuid plekke.

Mineraalvesi - nii nagu nimigi viitab, on selles palju mineraale ja ka kaltsiumfosfaati, mis aitab taastada hambaemaili.

Kraanivesi - tavaline kraanivesi on janu kustutamiseks kõige parem jook. Peale keha vedelikutaseme taastamise aitab vee joomine ka suust toidujääke välja loputada. Enamasti on kraanivees ka piisavalt fluoriidi, mis aitab piirata hammaste lagunemist ja vältida aukude teket.

Halvimad joogid hammastele

Limonaad - kõige suuremaks hambavaenlaseks võib pidada magusaid limpse, milles on hambavaapa lagundavaid happeid ja plekke tekitavaid toiduvärve. Ka dieetlimonaadid ei ole hammaste seisukohast kuidagi paremad. Kui jood limpsi, siis loputa pärast suud puhtaveega.

Kohv ja must tee - mida tumedam on jook, seda rohkem see hambaid määrib. Suure kofeiinisisaldusega jooke võiks tegelikult juua läbi kõrre.

Vein - punane vein määrib hambaid nähtavalt juba esimese paari sõõmuga. Seetõttu on soovitav iga mõne veinilonksu järel juua veidi vett. Kuigi valge vein ei määri pigmendiga, on see siiski väga happeline. Selle neutraliseerimiseks tasub veini kõrvale näksida juustu.

Puuviljamahlad - eriti tsitruselistest (apelsinist ja laimist) tehtud mahlad rikuvad hambavaapa, sest on väga happelised.

Pudelivesi - tõsi küll, et pudelivesi pole hammastele kahjulik, kuid see pole ka väga kasulik, sest enamasti on fluoriid sellest puhastamise käigus eemaldatud. Kraanivesi on pudeliveest parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles