Kas armastus teeb paksuks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud näitavad, et naised kipuvad paarisuhtes või abielus mugavustsooni jõudes kaalus juurde võtma.

Ühes uuringus leiti, et paari aasta jooksul pärast abiellumist rasvuvad partnerid kaks korda suurema tõenäosusega kui vallalised isikud ning juurde kipuvad võtma ka lihtsalt kooselu alustanud kaaslased, kirjutas yourtango.com.

Samuti näitas uuring, et viis aastat või vähem partneriga vabaabielus olnud naistel oli rasvumiseks 63 protsenti suurem tõenäosus. Samas ei kaasnenud meestel kallimaga kokku kolides mingisugust riski kaalus juurde võtta.

Miks võetakse kooselus kaalus juurde? Uuringust selgus, et elukaaslastele muutusid toidukorrad tähtsamaks, kui need olid enne kokku kolimist. Teiseks ei pööratud trennile enam nii suurt tähelepanu kui üksi elades.

Pooled hakkasid end tundma armastatuna ja hinnatuna nende endi pärast ning mõne jaoks võib see tähendada enda käest laskmist. Enam ei püüta leida ideaalset kaaslast, temaga juba elatakse koos.

Teadlased on juba pikka aega teadnud, et ülekaalulise inimesega koos elamine – olgu ta sõber või abikaasa – suureneb rasvumise tõenäosus. Varasem uuring näitas samas, et kui üks abikaasa osaleb kaalulangetamise programmis, siis võtab ka tema partner üle kahe kilogrammi alla.

Abieluga kaasneb samas mitmeid hüvesid, sealhulgas pikem eluiga ja halbadest harjumustest loobumine. Armastatuga koosellu astumine ei tähenda, et peaksid tingimata kaalus juurde võtma. Võib-olla on lahenduseks ühiselt tervislike eluviiside nimel töötamine.

Kümme võimalust koos partneriga eluviise parandada:

  1. Korista köögikapid ning pane suupisted silme alt ära kottidesse või pakenditesse.
  2. Varu puu- ja köögivilju, täistera- ja lahjasid proteiinirikkaid tooteid.
  3. Tee enda kodust «limonaadivaba tsoon». Mitte miski ei anna sinu toitumiskavas kiiremaid tulemusi, kui kihisevatest jookidest loobumine.
  4. Hoia vesi käepärast ning kui tunned, et kõht on tühi, joo kõigepealt klaas vett.
  5. Leppige kokku, et proovite üht uut harjutust nädalas. Näiteks võite esmaspäeval kolm kilomeetrit rahulikult jalutada. Teisipäeval käite kümme minutit trepist üles-alla. Kolmapäeval teete poolteist kilomeetrit kiirkõndi jne.
  6. Selle asemel, et välja sööma minna, piirduge söögikohas eelroa ja ühe joogiga.
  7. Tehke ühekoos kokkulepe pärast kella seitset õhtul enam mitte süüa.
  8. Öelge üksteisele, kui hea teine pool välja näeb.
  9. Kinnitage teineteisele, kui hea meel teil on koos tervislike eluviiside poole püüelda.
  10. Kui tahad midagi näksida, kirjuta üles, miks seda tahad, kuidas see sulle mõjub ning kas kehale leidub ehk paremat toitu.

Üksteise motiveerimine tervislikumalt elama on kasulik nii vöökohale kui ka intiimelule. Me kõik võime muutuda, selleks peab vaid üks partneritest teist innustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles