12 mõtet, mida mõistavad vaid depressiooni põdevad naised

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leidub neid, kes ütlevad, et depressioon on vaid moehaigus ja tegelikult on see üks suur väljamõeldis. Aga leidub ka väga palju neid, kes on depressiooni omal nahal kogenud ja teavad, et see võib elu väga keeruliseks muuta.

Good Housekeeping pani kirja 12 mõtet, mida mõistavad kõik depressiooniga kokku puutunud naised.

1. Sa oled kogu aeg väsinud. Sa ei mäletagi enam seda, mis tunne on olla puhanud ja energiline.

2. Sa jätad tihtilugu seltskondlikke koosviibimisi vahele. Osalt seetõttu, et sa oled kogu aeg väsinud. Ja kui tunnistad sõpradele-tuttavatele ausalt, et oled väsinud ja depressioonis, siis see tekitab neis tavaliselt ebamugavust.

3. Sa tead, et sõnu «depressioon» ja «depressiivne» kasutatakse üsna kergekäeliselt. See, kui inimene on kurb, ei tähenda veel seda, et ta oleks depressioonis. Depressioon on krooniline tervisemure, samas kui kurbus on mööduv emotsioon. Depressiooni ei pruugi esile kutsuda üks konkreetne asi, kurbus on aga tavaliselt tingitud millestki kindlast.

4. Sa pole laisk, lihtsalt depressiooni tõttu on raske asju teha. Hinga sügavalt sisse, neela negatiivsed tunded alla ja ära ole enda peale depressiooni tõttu pahane.

5. Teised ei usu, et sul on depressioon, sest sa näed «normaalne» välja. Depressioonis olevad inimesed ei käi ringi ega karju kõigile, kui halvasti nad end tunnevad. Tihtilugu ei pruugi sa osata kahtlustadagi, et mõnel su tuttaval on depressioon.

6. Sul pole kas üldse söögiisu või sa ei suuda lõpetada söömist. Sa ei tea, mida tähendab «normaalne suhe toiduga», sest sa tarbid seda kas liiga vähe või liiga palju.

7. Menstruatsiooni ajal võib asi hullemaks muutuda. Alguses võib lausa tunduda, et su ravimid enam ei toimi, aga siis sa mõistad, et on jälle «see aeg kuust» ja su emotsioonid on kontrolli alt väljas.

8. Sa oled üritanud teistele selgitada, et sa pole depressioonis mingil kindlal põhjusel. Mõned asjad võivad depressiooni võimendada, kuid üldiselt ei saa öelda, et depressiooni kutsuks esile vaid üks kindel asi. Tavaliselt on see mitme ebasoodsa asja kokkulangemise põhjus.

9. Ärevus pole sulle võõras. Kui sa põed depressiooni, siis ilmselt oled tuttav ka ärevuse ja paanikahoogudega.

10. Otsatu tühjuse tunne on sulle väga tuttav. Vahel tekib tunne, et miski ei saaks täita seda auku, mis su sees on ja see tunne on piinavalt valus.

11. Sul on päevi, kui sa ei suuda oma mõtteid vaigistada. Mõnikord soovid, et aju ei toodaks muudkui negatiivseid mõtteid, sest sul on tarvis oma igapäevaste toimetustega tegeleda. Aga see on raske.

12. Inimesed, kes sind ei tunne, on üritanud su probleemile lahendust pakkuda. Kui keegi ütleb sulle, et tal on depressioon, ära proovi tema probleemi lahendada. Sa ei ole ju terapeut, seega miks sa arvad, et su nõuanded on üldse väärtuslikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles