Kaheksa tõde armastuse kohta, mida keegi sulle varem öelnud pole

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Armastus muudab inimest ja jätab hinge kustumatu jälje. Muutused võivad olla nii head kui halvad, aga me ei ole enam kunagi samad inimesed kui alguses. Meile on jäetud mulje, et armastusega kaasneb imeline tunne, mis sarnaneb maagilise muinasjutuga. Keegi ei räägi sellest, mida armastus päriselt tähendab ja endaga kaasa toob.

Elite Daily pani kirja kaheksa tõde armastuse kohta, mida mitte keegi sulle varem öelnud ei ole.

  1. Sa muutud, igaveseks.

Armastus muudab sind olenevalt situatsioonist paremaks või halvemaks. See võib sind muuta kaastundlikumaks ja lahkemaks, aga ka nõrgemaks ja järeleandlikumaks. Armastus võib sind murda või tugevamaks teha, aga nii, kui sa oled sellest puudutatud, ei ole sa enam päris sama inimene.

  1. «Mina» ei ole enam sama tähendusega.

Selge identiteet, mis on läbi lapsepõlve ja kooliaja kujunenud, muutub nüüd millekski muuks. Armudes ei pruugi me enam päris hästi iseendast aru saada. Me justkui kaotame tüki endale iseloomulikust osast, aga see ei ole mitte ohverdus, vaid pigem unustus.

  1. Oskus leida kompromisse ja tuua ohverdusi.

Armastus ei ole kunagi 50/50 mäng, ükskõik, mida artiklid räägivad. Mitte ükski suhe ei ole kogu aeg võrdne. Armastus on andmise ja saamise suhe, mille sammasteks on kompromissid ja ohverdused. Pikemas perspektiivis saavad paarid öelda, et nad on suhtes üsna võrdsed partnerid olnud, aga eriti alguses teeb üks tõenäolisemalt rohkem järeleandmisi kui teine. Tegelikult ei ole ka kuskil kirjas reeglit, et armastus peab ilmtingimata olema kogu aeg 50/50.

  1. Otsuste tegemine ei ole enam nii lihtne.

Olles tõsises suhtes, ei saa sa enam kunagi suuri otsuseid üksi vastu võtta. Selliseid lihtsaid vastuseid nagu «jah» või «ei» tuleb väga harva ette. Mõeldes tulevikule peate langetama koos sellised otsuseid nagu kus elada või reisida jne.

  1. Sinu prioriteedid võivad (tihti) muutuda.

Suhte alguses on sul vallalise naise prioriteedid. Suhte käigus ja pikaajalises kooselus nihkub prioriteet sõnalt «sina» sõnale «meie». Võib-olla oli sul enne esimesel kohal karjäär, teisel armastus ja kolmandal lõbu, siis nüüd on tõenäolisemalt armastus esimesel, karjäär teisel ja kolmanda koha saavad pere, finantsasjad ja muu selline ning lõbutsemine lükkub hoopis tahapoole.

  1. Sa oled tundlikum ja emotsionaalsem.

Kui sa kedagi armastad, avad sa ennast täielikult ja lased sellel inimesel oma hinge näha. Ise jääd sealjuures kaitsetuna ja «alasti». See tähendab, et oleme haavatavamad ja emotsionaalsemad kui varem, sest meil ei ole enam ees kaitserüüd, mis takistaks meil tõelisi tundeid välja näitamast.

  1. Armastus võib tõsta meid seitsmendasse taevasse või sama kergelt hävitada.

Armastusel on võime muuta meid rõõmsaimaks inimeseks maakeral ja panna tundma võitmatuna, aga kui see tunne ära võtta, siis võib see sama palju haiget teha. Ainult sekunditega võid tunda, et terve maailma raskus on sinu õlul ja tundub, et sa ei ole enam mitte midagi väärt. See juhtub muidugi siis, kui sind maha jäetakse või eemale tõrjutakse.

  1. Mõnikord tuleb armastuse nimel võidelda.

Armastus ei ole lihtne. Ära arva, et see peakski olema lihtne või et selle nimel ei pea vaeva nägema. Paaridel on raskemaid ja kergemaid aegu, paremaid ja halvemaid aegu, aga kui sa tahad, et toimuks edasiminek, peab vahepeal armastuse nimel võitlema. See ei tähenda seda, et peaks võitlema lootusetute suhete eest, kus üks annab endast sada protsenti ja teine null. See tähendab, et kui on lootust, kirge ja eesmärke, siis tasub tuleviku nimel natukene vaeva näha. Miks? Sest vaadates ühel hetkel oma elule tagasi mõtled kahetsusega, kuidas see oleks su elu muutnud, kui sa oleksid võidelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles