Jaapanis sai esmakordselt naine sõjalaeva kapteniks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani sõjalaev ja osa meeskonnast
Jaapani sõjalaev ja osa meeskonnast Foto: SCANPIX

Jaapanis sai läbi ajaloo esimese sõjalaeva kapteni, kes on naissoost ja kes annab käsklusi hävituslaeva Yamagiri pardal.

45-aastasele Miho Otanile allub 220-liikmeline meeskond, milles on ainult kümme naist, edastab The Telegraph.

Jaapanis ja ka teistes riikides domineerivad sõjaväes ja sõjalaevadel mehed, kuid jaapanlanna valiti juhtima sõjalaeva, kuna teda peetakse sellel alal väga kompetnetseks.

Jaapani mereväes on 41 774 mitmes auastmes sõjaväelast, kelle seas on 2530 naist, 15 aastaga tahetaks naiset osakaalu tõsta kuuelt protsendilt kümne protsendini.

Otani on teinud suurepärast karjääri, olles üks esimesi naisi Jaapanis, kes lõpetas edukalt sõjaväeakadeemia ning sai 2013. aastal treeningsõjalaeva kapteniks.

Otani on abielus kolleegiga, kes on samuti sõjalaeva kapten ja ta on 12-aastase tütre ema, kuid teda ootavad ees mitmed geopoliitilised väljakutsed, kuna Jaapani ning Hiina ja Põhja-Korea vahel on pingeid, mis võivad nõuda sõjaväe sekkumist.

Otani andis pärast sõjalaeva kapteniks nimetamist Yokosukas asuvas Funakoshi mereväebaasis meediale intervjuu, milles sõnas, et ta sõjaväeline karjäär ei ole kulgenud lihtsalt.

Ta abiellus 29-aastasena ja kohe hakkasid ta meeskolleegid küsima, et millal ta koduperenaiseks jääb. Selle tee valivad paljud jaapanlannad ka 21. sajandil.

Otani sõnul peaks Jaapani juhid muutma oma suhtumist naistesse ja naiste karjääridesse aladel, mida tavaliselt seostatakse meestega.

Jaapanlanna sõnul oli ta pere vastu, et temast saaks sõjaväelane, eriti aga isa, kes arvas, et militaarala on sobilik vaid meestele. See aga ei takistanud Otanil oma unistusi ellu viimast ja nüüdseks sõjalaeva kapteniks saamast. Ta loodab, et tema sõjaväeline karjäär annab innustust teistel naistele ja et tulevikus oleks Jaapani mereväes rohkem naisi.

Otani sõnul on nii tema kui ta mitmed naiskolleegid mereväes kokku puutunud soolise diskrimineerimisega ning naistel tuleb leida tasakaal karjääri ja eraelu vahel.

Otani alluvuses töötavate naiste sõnul on nad õnnega koos, et kapten on naissoost, olles samas sõbralik ja õiglane.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles