Mis juhtub su kehaga, kui sa lõpetad meigitoodete kasutamise?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

UC Berkeley ja Clinica de Salud de Valle de Salinase uurijad tahtsid teada, kuidas täpselt mõjutavad meie keha kosmeetikatooted, mida me igapäevaselt kasutame. Tulemused olid šokeerivad.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Environmental Health Perpectives ning selles osalesid sada latiinoneidu. Neile anti testimiseks kolm kosmeetikatoodet, mis ei sisaldanud neid kemikaale, mida võib leida pea kõigis teistes sarnastes toodetes: oksübensooni, triklosaani, parabeene ja ftalaate.

«Kuna naised kasutavad kosmeetikatooteid kordades rohkem, võivad kahjulikud ained neid märksa rohkem ka mõjutada,» ütles uuringu eestvedaja Kim Harley. «Eriti on ohus teismelised tüdrukud, kuna nende reproduktiivne areng on kiire ja varasemad uuringud on näidanud, et nad kasutavad päevas ka rohkem kosmeetikume kui keskmine naine.»

Katses osalenud andsid regulaarselt uriiniproove ning need näitasid juba pärast kolmepäevast katset märgatavat kemikaalide taseme langust kehas. Meigitoodete säilivusaja pikendamiseks kasutatavate parabeenide ja metüüli tase keha langes suisa 44-45 protsenti, ftalaatide (leidub parfüümides) tase langes 27 protsenti ning triklosaani ja oksübensooni (leidub näiteks päikesekreemides) tasemed langesid 36 protsenti.

Uuringu teeb veel huvitavaks asjaolu, et selle viisid läbi keskkooliõpilased. Pärast tulemusteni jõudmist otsustasid nad võtta oma südameasjaks eakaaslaste antud teemal harimise. «Kui me nägime, kui suur oli kemikaalide taseme langus organismis vaid pärast kolme päeva, oleme me veendunud, et piisab väikestest sammudest, et asja parandada – näiteks valida tooteid, milles leidub ohtlikke aineid vähem,» sõnas uuringu kaasautor Maritza Cárdenas.

Uurijad märkisid ka, et kuigi kosmeetikumides leiduvate ainete pikaajalise kasutamise mõjude kohta on raske saada andmeid, on siiski aina enam tõendeid, mis näitavad endokriinsüsteemi mõjutavate kemikaalide ja närvisüsteemihaiguste, ülekaalulisuse ja vähirakkude arengu seost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles