Kolm põhjust, miks koleerikud on suurepärased sõbrad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas sul on see üks sõber, kes särab igas seltskonnas? Kellel on alati välja pakkuda mõni vahva plaan või tegevus, mida ette võtta? Kui sa vastasid jah, siis on see sõber tõenäoliselt koleerik ja sul on tõeliselt vedanud.

Temperamenditüüpide kontseptsioon ulatub aastatuhandete taha ning selle kohaselt jagunevad inimesed vastavalt isiksusetüüpidele neljaks: melanhoolne tüüp (kes on idealistlik ja analüütline), flegmaatik (rahulik ja leebe), sangviinik (entusiastlik ja sotsiaalne) ja koleerik (kiire mõtleja ja sihikindel). Muidugi ei määratle temperamenditüüp meie kogu isiksust, vaid on pigem käitumise ja reageerimise aspektid, kirjutab Verily.

Koleerikud tunnevad end kõige paremini, kui on liidrirollis. Nad reageerivad kiirelt ja intensiivselt. Koleerikud on tavaliselt ekstravertsed, mis tähendab, et sotsiaalne suhtlus ja seltskond toidab nende hinge. Kuid neil võib olla ka introvertseid jooni.

Kui su sõber on koleerik, võib temaga kohati raske olla. Tal ei ole alati kerge olla empaatiline, kannatlik või tagasihoidlik. Tema suurimad plussid võivad ühtlasi olla kõige suuremateks kitsaskohtadeks. Verily toob aga välja kolm kindlat põhjust, miks sõprus koleerikuga on suurepärane.

  1. Ta on algataja. Koleerik teab, mis on suhete alustamise saladus: selleks tuleb ise teha esimene samm. Nii on tema loomuses kiirelt leida uusi sõpru, kuna keegi peab suhtlemisel ohjad enda kätte võtma ning koleerik kipub seda just tegema. See on reserveeritumatele inimestele kergenduseks. Koleerikuil on kerge võõraste inimestega suhtlust alustada, nad on sotsiaalsed ja erksad. Nad eelistavad suhete loomisel otsekohesust ning kuigi nad pole nii soojad kui sangviinikud, ei tähenda see vähemalt, et nad pole sinust huvitatud.
     
  2. Ta planeerib. Oma võistlusliku iseloomu ja nakkava karisma tõttu on ta sündinud juht. Ta on säre ning ei karda uusi väljakutseid. Kui ta juba on midagi otsustanud, viib ta selle ka ellu. Ta on alati liikumises ning ka puhkusel on just tema see, kes hoiab kinni päevakavast. Koleerikud ei hoia tavaliselt tagasi, kui uus inimene neile huvi pakub, nii ei tagane nad ka kohe uute plaanide tegemisest. Nad on pühendunud ja teadlikud sõbrad, kes teevad plaane, hoiavad suhtlust üleval ning, mis peamine, ilmuvad kohale.
     
  3. Ta on entusiastlik. Koleeriku entusiasm ja energia tõmbab inimesi ligi. Nad võtavad harva hoo maha ning on alati valmis uuteks projektideks, tegemisteks ja sõprussuheteks. Nende energia mõjub ka teistele stimuleerivalt. Lisaks on ta analüütiline ning suudab igast katsumusest väljapääsu leida. Pole ime, et just tema on sõber, kellele sa helistad, kui on vaja keerulises situatsioonis navigeerida. Ta on otsekohene ja aus, ei ilusta tõde ega karda küsida raskeid küsimusi. Temaga suhtlemine on väljakutse, tahad sa seda või mitte, kuid kõike arvesse võttes on tema dünaamiline iseloom see, mis hoiab tema sõprussuhted värskete ja põnevatena.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles